X

Tudor Ulianovschi s-a lansat în campania electorală pentru alegerile prezidențiale: ‘Să fim cu toții mândri de țara noastră’

Tudor Ulianovschi s-a lansat în campania electorală pentru alegerile prezidențiale: ‘Să fim cu toții mândri de țara noastră’

Fostul ministru de Externe al Republicii Moldova, Tudor Ulianovschi, s-a lansat duminică, 29 septembrie, în campania electorală pentru alegerile prezidențiale din 20 octombrie 2024. În cadrul evenimentului de lansare acesta a declarat că candidează independent, iar programul său are la bază zece obiective, cel mai important fiind aderarea R. Moldova la Uniunea Europeană.

„Îmi asum angajamentul ferm de a aduce Republica Moldova pe calea normalității, prosperității și demnității. (..) M-am întors acasă cu ambiția și determinarea de a contribui la modernizarea, industrializarea și europenizarea Republicii Moldova. Am intrat în lupta pentru funcția de președinte mânat de imboldul de a face ca Republica Moldova să conteze atât în țară, cât și peste hotare. Vreau ca vremea Moldovei să vină acum, astăzi, vreau ca țara mea să conteze în lume și în regiune, Moldova să fie mândră și să fim cu toții mândri de țara noastră”, a declarat Tudor Ulianovschi, potrivit moldova1.md.

Citește și: Preşedintele Comitetului militar al NATO: Ucraina are dreptul legal şi militar de a lovi adânc în interiorul Rusiei pentru a obţine un avantaj de luptă

Pe 20 octombrie 2024, vor avea loc alegerile prezidențiale, odată cu referendumul republican constituțional.

În buletinul de vot la alegerile prezidențiale se vor regăsi 11 candidați: candidatul susținut de PSRM – Alexandr Stoianoglo, candidata PAS – Maia Sandu, Renato Usatîi – desemnat de Partidul Nostru, candidatul Partidului pentru Viitorul Moldovei – Vasile Tarlev, fosta bașcană a Găgăuziei, Irina Vlah, fostul premier Ion Chicu, Andrei Năstase – candidat independent, Octavian Țîcu din partea blocului „Împreună”, Victoria Furtună, Tudor Ulianovschi și Natalia Morari – candidați independenți.

Cine este Tudor Ulianovschi

Tudor Ulianovschi este diplomat de carieră. Acesta și-a început cariera profesională în 2004, la Ministerul de Externe. Peste trei ani, a ajuns consilier la Ambasada Republicii Moldova din Statele Unite ale Americii.

În 2010, acesta a ocupat poziția de șef de direcție la ministerul afacerilor Externe, iar doi ani mai târziu a fost atașat cu afaceri în Quatar.

Între 2016-2018, acesta a deținut funcția de ambasador al Republicii Moldova în Elveția și Liechtenstein și reprezentant permanent al țării în cadrul oficiului de la Geneva a Națiunilor Unite și al Organizația Mondială a Comerțului.

Citește și: Aproape 46% dintre moldoveni vor modificarea Constituţiei pentru aderarea la UE (sondaj)

În perioada anilor 2018 și 2019 a fost ministru al Afacerilor Externe și Integrării Europene, în Guvernul condus de democratul Pavel Filip. Potrivit CV-ului său, din 2019 până în 2024 acesta a ocupat funcția de prim-vicepreședinte al unei companii o specializate pe energia verde din Canada.

Tudor Ulianovschi și-a anunțat intenția de a candida la prezidențiale la sfârșitul lunii aprilie 2024. Acesta a fost înregistrat la CEC în calitate de concurent pe 24 septembrie.

Tags: MoldovaUlianovschiuniunea europeana
Politică