X

Tunisia începe procedurile de numire a unui nou ambasador la Damasc

Preşedintele tunisian Kais Saied i-a dat luni dispoziţie ministrului de externe să înceapă procedurile de numire a unui nou ambasador în capitala siriană Damasc, a anunţat preşedinţia de la Tunis, informează Reuters, potrivit agerpres.

Decizia este cea mai recentă măsură din lumea arabă de a pune capăt izolării regionale a Siriei.

Citeşte şi: Asiguratorii germani au reînnoit acoperirea pentru gazoductul Nord Stream 1 – Black News

Arabia Saudită intenţionează să îl invite pe preşedintele sirian Bashar al-Assad la summitul Ligii Arabe ce va avea loc la Riad în luna mai, au afirmat săptămâna trecută trei surse la curent cu acest plan.

Tunisia a rupt relaţiile diplomatice cu Siria acum aproape zece ani în semn de protest faţă de reprimarea brutală de către Assad a demonstraţiilor pro-democraţie în 2011, care au condus la un război civil cu sute de mii de victime şi milioane de refugiaţi.

Citeşte şi: Cuvântul lui Macron, ‘important’ pentru participarea ruşilor la JO de la Paris – Black News

De când Saied şi-a consolidat prerogativele prin noua Constituţie adoptată în iulie 2021, prin ceea ce oponenţii politici au acuzat ca fiind o lovitură de stat, Tunisia a trimis semnale că este deschisă să îşi schimbe poziţia diplomatică faţă de Siria.

Tunisia a restabilit o misiune diplomatică limitată în Siria în 2017, în parte pentru a ajuta la urmărirea celor peste 3.000 de tunisieni care luptau în Siria. 

Tags: ambasadorArabia sauditabashar al assaddamascKais SaiedRiadsiriatunisTunisia
Categorii: Sinteze