Tunisia: Proiectul de lege privind egalitatea succesorală între femei şi bărbaţi, prezentat vineri în Consiliul de miniştri

Publicat:

Proiectul de lege privind egalitatea între bărbaţi şi femei în Tunisia în ceea ce priveşte succesiunea va fi prezentat vineri în Consiliul de miniştri, preambul pentru examinarea acestuia în parlament, unde votul ar urma să aibă loc în următoarele câteva luni, a anunţat joi preşedinţia tunisiană, informează AFP, potrivit Agerpres.

Anunţat în august de preşedintele Republicii Tunisia, Beji Caid Essebsi, proiectul de lege – inedit în lumea arabă – a declanşat o vie dezbatere în Tunisia şi dincolo de hotarele ei, pentru că este o derogare de la un principiu inspirat din Coran. Fiind vorba de o iniţiativă prezidenţială, textul urmează să fie prezentat în Consiliul de miniştri înainte de a fi dezbătut în parlament: în comisie, apoi în plen.


Citește și : Erdogan s-ar putea întâlni cu Mohammed bin Salman

‘Preşedintele va declara prioritar acest proiect de lege’ şi parlamentul va trebui să voteze asupra lui ‘în lunile ce urmează’, a declarat pentru AFP purtătoarea de cuvânt a preşedinţiei, Saida Garrach.

Este a doua oară când preşedintele propune astfel o lege prin Consiliul de miniştri’, a precizat ea. Prima dată a fost vorba de un text contestat, însă în final votat în 2017, text ce amnistia unii funcţionari implicaţi în fapte de corupţie sub dictatură.

Inspirată din legislaţia islamică, legislaţia succesorală tunisiană în vigoare prevede drept regulă generală ca un bărbat să moştenească de două ori mai mult ca o femeie, la acelaşi grad de rudenie.

Proiectul de lege susţinut de preşedintele tunisian, care vrea să intre astfel în istorie, doreşte să inverseze situaţia şi să facă în aşa fel ca egalitatea să devină regulă generală. Cetăţenii care doresc o derogare de la ea din motive religioase sau de alt gen vor putea să o facă prin intermediul unui act în faţa notarului, potrivit textului propus.

Egalitatea în moştenire este una dintre măsurile cele mai dezbătute printre o serie de reforme sociale propuse de Comisia pentru libertăţile individuale şi egalitate (Colibe), înfiinţată în august 2017 de către preşedinte.

Citește și : Una din 200 de persoane din Marea Britanie este fără adăpost

Legea, anunţată iniţial pentru reluarea lucrărilor parlamentare, ar urma să fie dezbătută înainte de alegerile legislative prevăzute pentru 2019, potrivit preşedinţiei. Apropierea termenelor electorale riscă să influenţeze alegerile, în condiţiile în care puţini parlamentari au adoptat o poziţie asupra unui subiect ce provoacă dezbinare chiar în cadrul fiecăruia dintre partide.

Partidul de inspiraţie islamistă Ennahdha, principala formaţiune din parlament, s-a declarat mai degrabă ostil acestei reforme.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.