Tunisia este răvăşită de violenţe. 200 de persoane arestate şi zeci de răniţi

Publicat:

Mai mult de 200 de persoane au fost arestate şi zeci de persoane au fost rănite în timpul violenţelor izbucnite în mai multe oraşe din Tunisia, a anunţat miercuri Ministerul de Interne după cea de-a doua noapte de tulburări sociale alimentate de măsurile de austeritate, la şapte ani după revoluţia Iasomiei, relatează AFP, potrivit agerpres.


Un supermarket dintr-o suburbie a capitalei Tunis a fost jefuit, a declarat purtătorul de cuvânt al Ministerului de Interne, Khlifa Chibani, pentru un post de radio local, adăugând că 49 de poliţişti au fost răniţi în ciocniri în întreaga ţară şi 206 persoane implicate în violenţe au fost arestate.

Citeşte şi: Cel puţin 13 oameni au murit în urma alunecărilor de teren din California

În cursul serii şi a nopţii de marţi spre miercuri, poliţia şi armata au fost desfăşurate în mai multe oraşe tunisiene, inclusiv la Tebourba, la 30 km vest de Tunis, unde sute de tineri au ieşit în stradă după înmormântarea marţi după-amiază a unui bărbat care a murit în timpul ciocnirilor din noaptea precedentă.

Incidente au avut loc de asemenea la Gafsa (sud), Kasserine (centru) şi Sidi Bouzid, unde a izbucnit în decembrie 2010 revoluţia Iasomiei care a marcat începutul ‘primăverii arabe’.

Violenţele au izbucnit după mobilizări paşnice împotriva creşterii preţurilor şi a bugetului de austeritate intrat în vigoare la 1 ianuarie, care prevede o creştere a impozitelor.

Citeşte şi: CUTREMUR puternic pe ţărmul Hondurasului! Autorităţile au emis alertă de tsunami

Tunisia, considerată în Occident singurul succes democratic după revoltele din “primăvara arabă” din 2011, se confruntă cu dificultăţi economice. Nemulţumirile s-au acumulat în rândul populaţiei după anunţul făcut de autorităţi la 1 ianuarie privind scumpirea carburanţilor şi a unor bunuri, precum şi taxarea suplimentară a automobilelor, a convorbirilor telefonice, a internetului, cazării în hoteluri şi altor servicii. În bugetul pe 2018 sunt prevăzute şi taxe vamale asupra importurilor de produse cosmetice şi agricole. Măsurile de austeritate au fost convenite cu creditorii internaţionali ai Tunisiei. Fondul Monetar Internaţional insistă asupra accelerării unor schimbări politice.

După răsturnarea guvernului, în urma revoltelor din 2011, două atentate comise de militanţi, în 2015, au afectat turismul din Tunisia, care contribuie cu 8% din produsul intern brut al ţării.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru)

Singurătatea şi dependenţa de internet, printre principalele probleme din domeniul sănătăţii mintale (psihiatru) ''Singurătatea şi dependenţa de internet se vor numără printre principalele probleme de...

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii

Pandemia Covid-19 a scăzut temperatura nocturnă a Lunii Temperatura nocturnă a Lunii a scăzut semnificativ în timpul perioadei de izolare globală din primăvara anului 2020,...

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate

Instanța a decis: rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate Rămășițele lui Diego Maradona pot fi mutate. Decizia aparține unui tribunal din Argentina. Copiii celebrului...

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale

Talentele Republicii Moldova, premiate pentru contribuțiile în artă și cultură la Gala Excelenței Muzicale Talentele Republicii Moldova au fost onorate la Gala Excelenței Muzicale, eveniment...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.