Tunisia respinge criticile internaţionale după arestarea lui Ghannouchi

Publicat:

Tunisia a respins cu fermitate miercuri preocupările, exprimate în special în Europa, după arestarea oponentului islamist Rached Ghannouchi, calificându-le drept “inadmisibile”, transmite AFP, potrivit agerpres.

Liderul partidului islamo-conservator Ennahdha şi al fostului Parlament, Rached Ghannouchi, în vârstă de 81 de ani, este cel mai proeminent adversar care a fost arestat în Tunisia de la lovitura de stat a preşedintelui Kais Saied, care a preluat deplinele puteri în iulie 2021.


Citeşte şi: Fostul preşedinte peruan va fi închis în SUA înainte de extrădare – Black News

Arestarea sa de luni a avut loc după declaraţii în care afirma că Tunisia ar fi ameninţată cu un “război civil” dacă partidele de stânga sau cele reprezentând islamul politic, precum Ennahdha, ar fi eliminate.

Uniunea Europeană, un partener cheie al Tunisiei, a declarat marţi că urmăreşte “cu mare îngrijorare ultimele evoluţii”, invocând arestarea lui Ghannouchi şi închiderea sediului partidului său. UE a subliniat, de asemenea, “principiul fundamental al pluralismului politic”.

Franţa, la rândul său, a declarat că această arestare “face parte dintr-un val îngrijorător de arestări”, amintind “ataşamentul faţă de libertatea de exprimare şi respectul pentru statul de drept”.

De asemenea, pentru Statele Unite, aceste arestări reprezintă o “escaladare îngrijorătoare”.”Arestările de opozanţi şi critici de către guvernul tunisian sunt în mod fundamental contrare principiilor pe care tunisienii le-au adoptat într-o Constituţie ce garantează în mod explicit libertatea de opinie, de gândire şi de exprimare”, a declarat miercuri purtătorul de cuvânt al Departamentului de Stat al SUA, Vedant Patel.

Ministerul Afacerilor Externe tunisian a declarat într-un comunicat de presă publicat miercuri seara ca reacţie la luările de poziţie internaţionale că “legile Republicii se aplică tuturor justiţiabililor fără excepţie, cu toate garanţiile legale” şi că “justiţia se exercită cu calm, fără a fi influenţat de valul de comentarii inadecvate şi inadmisibile”. Comunicatul susţine că aceste comentarii “nu pot afecta decât eforturile intense ale ţării de a redresa o situaţie economică şi financiară aflată sub mare presiune din cauza, în mare parte, a proastei guvernării şi a amatorismului care au caracterizat ultimul deceniu”, în timpul căruia partidul Ennahdha al lui Ghannouchi a jucat un rol politic de prim plan.

Citeşte şi: Ungaria va permite tranzitul cerealelor din Ucraina dar îşi va proteja fermierii – Black News

Ministerul nu a explicat legătura pe care o face între preocupările exprimate cu privire la statul de drept şi libertăţile din ţară şi situaţia economică a acesteia.”Aceste comunicări constituie o ingerinţă inacceptabilă în afacerile interne ale Tunisiei provenind din partea unor părţi care sunt, totuşi, la curent cu realităţile ţării”, a adăugat ministerul, subliniind din nou “importanţa repornirii economiei tunisiene în cele mai bune condiţii posibile”.

Tunisia trece printr-o criză politico-economică gravă care îi împinge pe mulţi tunisieni să încerce să ajungă ilegal în Europa pe mare, cu riscul vieţii.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ultima zi a recensământului populației

Ultima zi a recensământului populației Astăzi, 7 iulie, este ultima zi a recensământului populației. Conform datelor preliminare prezentate de Biroul Național de Statistică (BNS), în...

În posturile vamale, fluxul de trafic a constituit 12 228 de perfectări pe sensurile de intrare/ieșire în/din Republica Moldova

În posturile vamale, fluxul de trafic a constituit 12 228 de perfectări pe sensurile de intrare/ieșire în/din Republica Moldova Perioada: ora 07:00, data 06.07.2024 până...

Precizările Serviciului Vamal privind regulile de traversarea a frontierei

Precizările Serviciului Vamal privind regulile de traversarea a frontierei „La trecerea frontierei vamale pe sens de intrare, ieșire sau tranzit, este necesar să completați declarația...

Lungul drum al partidului familiei Le Pen spre puterea din Franța: De la ‘diavolul republicii’ Jean-Marie la ‘de-demonizarea’ operată de Marine

Lungul drum al partidului familiei Le Pen spre puterea din Franța: De la 'diavolul republicii' Jean-Marie la 'de-demonizarea' operată de Marine Pe cale să devină...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.