X

Tunisienii sunt chemaţi la urne în alegeri legislative boicotate de opoziţie

Tunisienii sunt chemaţi sâmbătă la vot pentru a-şi alege deputaţii, dar scrutinul este boicotat de majoritatea partidelor, în semn de protest faţă de ceea ce consideră a fi o nouă încercare a preşedintelui Kais Saied de a-şi întări regimul autoritar, relatează AFP, dpa şi Reuters, potrivit agerpres.   

Şeful statului a votat sâmbătă dimineaţa la Tunis şi a lansat un apel către cei 9 milioane de alegători să iasă la urne, în condiţiile în care participarea este de aşteptat să fie slabă.

Citește și : Macron vrea să discute cu Putin despre atacurile cu drone şi securitatea centralelor nucleare

“Este o şansă istorică să vă recuperaţi drepturile legitime. Am terminat cu cei care au distrus ţara”, a declarat el.

Campania electorală a fost lipsită de dezbateri şi o mobilizare reale, într-un context în care populaţia este preocupată mai ales de degradarea condiţiilor de trai.

Tunisienii trebuie să aleagă o nouă cameră de 161 de deputaţi în locul celei suspendate de Saied în iulie 2021, iar apoi dizolvată. După un al doilea tur, care ar urma să aibă loc până la începutul lui martie, noul parlament va avea competenţe foarte limitate, în conformitate cu Constituţia susţinută de şeful statului şi adoptată în cursul acestei veri, la un referendum marcat de un absenteism de aproape 70%. Practic, legislativul nu-l va putea destitui pe preşedinte şi nici nu va putea cenzura guvernul.

Citește și : Consiliul European cere Rusiei să înceteze atacurile asupra instalaţiilor nucleare civile

Principala preocupare a celor 12 milioane de tunisieni rămâne creşterea costului vieţii, cu o inflaţie de aproape 10% şi penurii de alimente de bază, ca laptele şi zahărul.

Votul – care se desfăşoară exact la 12 ani după ce vânzătorul stradal Mohamed Bouazizi şi-a dat foc într-o localitate din centrul ţării într-un gest de protest considerat semnalul de start al “Primăverii arabe” – urmează să se încheie la ora locală 18.00 (17.00 GMT).

Tags: Kais SaiedMohamed Bouazizireferendum
Categorii: Sinteze