Turcia : 21 de persoane condamnate la închisoare pe viaţă pentru implicare în ‘lovitura de stat postmodernă’ din 1997

Publicat:

Un tribunal din Turcia a condamnat vineri 21 de persoane, între care şi foşti ofiţeri de rang înalt, la închisoare pe viaţă pentru implicare în ‘lovitura de stat postmodernă’ din februarie 1997, informează agenţia de ştiri turcă Anadolu, relatează AFP şi dpa, potrivit agerpres.

Printre cei 21 de condamnaţi se află şi numărul unu al armatei turce din perioada 1994-1998, fostul general Hakki Karadayi, precum şi adjunctul său de la acea vreme, fostul general Cevik Bir. Şaizeci şi opt de acuzaţi au fost achitaţi în cadrul procesului, precizează Anadolu.


Citește și : Ambasadorul UE în Rusia, rechemat pentru ‘consultări’ la Bruxelles în cazul Skripal, a revenit la Moscova

Canalul de televiziune privat CNN-Türk a afirmat că cei condamnaţi nu vor fi închişi, din cauza vârstei înaintate.

În 1997, primul şef al unui guvern islamist turc, Necmettin Erbakan, mentor al actualului preşedinte Recep Tayyip Erdogan, a fost forţat să demisioneze de către Statul Major. Această lovitură de stat, care a avut loc fără focuri de armă, a fost numită ‘lovitura de stat postmodernă’.

Procesul a început în 2013, cu 103 acuzaţi, însă unii dintre ei au murit pe parcursul acestei lungi proceduri judiciare.

Armata turcă, ce se consideră garantul respectării principiilor Republicii Turce fondate de Mustafa Kemal Atatürk în 1923, a răsturnat trei guverne civile – în 1960, 1971 şi 1980.

De la victoria Partidului Justiţiei şi Dezvoltării (AKP) în 2002, guvernul islamic-conservator al lui Recep Tayyip Erdogan a încercat să reducă influenţa armatei asupra vieţii politice.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.