Turcia a cerut ajutorul Franţei în Consiliul de Securitate al ONU pentru acordul asupra provinciei siriene Idlib (ministru)

Publicat:

Turcia a făcut apel la Franţa pentru “a consolida” acordul ruso-turc asupra provinciei siriene Idlib în Consiliul de Securitate al ONU, a afirmat şeful diplomaţiei de la Paris, Jean-Yves Le Drian, într-un interviu care urmează să apară în ediţia de sâmbătă a cotidianului Le Monde, relatează AFP, conform agerpres.

“Alertele şi presiunea pe care am exercitat-o în faţa riscului de dezastru umanitar şi de securitate (la Idlib) au fost utile”, a declarat ministrul francez de externe, a cărui ţară este membru permanent al Consiliului de Securitate.


Citește și : SUA: Trei bebeluşi au fost înjunghiaţi la o grădiniţă din New York

“Aceasta cu atât mai mult cu cât Grupul de la Astana (alăturând Rusia, Turcia şi Iranul) s-a divizat pe tema respectivă la Teheran, iar Turcia ne-a cerut să acţionăm în Consiliul de Securitate pentru a consolida acordul pe care (preşedintele turc Erdogan) l-a negociat cu Vladimir Putin legat de Idlib”, a adăugat el.

Preşedinţii rus Vladimir Putin, aliat al Damascului, şi turc Recep Tayyip Erdogan, susţinător al rebelilor, au dezvăluit luni seară crearea unei “zone demilitarizate” la Idlib, sub control ruso-turc, îndepărtând perspectiva unei ofensive asupra acestei provincii în care trăiesc trei milioane de persoane.

În ultimele săptămâni, regimul sirian a masat întăriri în apropiere de Idlib, regiune de la frontiera cu Turcia în nord-vestul ţării, în timp ce tirurile sale de artilerie şi raidurile aeriene ale aliatului rus au ucis zeci de civili, potrivit Observatorului Sirian pentru Drepturile Omului (OSDO).

Agenţii ale ONU şi organizaţii umanitare au avertizat că o ofensivă a regimului asupra provinciei ar putea declanşa ‘o baie o sânge’ şi ‘cea mai mare catastrofă umanitară a secolului al XXI-lea’.

Citește și : Mike Pompeo doreşte un nou summit între Donald Trump şi Kim Jong Un „în viitorul nu prea îndepărtat”

Validarea acordului turco-rus “ar putea lua forma unei rezoluţii sau unei declaraţii” a Consiliului de Securitate, a precizat o sursă diplomatică franceză, adăugând că subiectul este “în curs” de discuţie la New York.

În timpul întrevederii din 7 septembrie de la Teheran, preşedinţii iranian, rus şi turc nu au reuşit să ajungă la o poziţie comună care să reglementeze problema regiunii Idlib, ultimul mare bastion insurgent din Siria.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.