Turcia a declanşat o operaţiune militară în nordul Siriei

Publicat:

Turcia intenţionează să lanseze o ofensivă în nordul Siriei, la est de fluviul Eufrat, pentru a alunga din zonă o miliţie kurdă considerată teroristă, a anunţat duminică preşedintele Recep Tayyip Erdogan, relatează AFP, potrivit agerpres.

“Am intrat în Afrin, Jarabulus şi Al-Bab. Vom merge acum la est de Eufrat”, a declarat Erdogan, făcând aluzie la localităţile cucerite de rebelii sirieni susţinuţi de Turcia.


Citeşte şi: Un chinez a fost călcat în picioare de o turmă de elefanţi

“Am spus acest lucru Rusiei şi SUA. Pentru că atâta timp cât vom fi hărţuiţi, nu ne va fi posibil să păstrăm tăcerea”, a declarat şeful statului turc în cadrul unui discurs televizat susţinut la Bursa, în nord-vestul Turciei.

Erdogan ameninţă de luni de zile că va lansa o ofensivă la est de Eufrat împotriva miliţiei kurde YPG (Unităţi de apărare a poporului), susţinute de Washington. Ameninţările sale nu au fost totuşi puse în practică, după propunerea SUA de la începutul lui 2019 de a forma o “zonă de securitate” pentru a evita orice intervenţie turcă.

Ankara s-a plâns anul trecut de tiruri împotriva soldaţilor săi venite din partea YPG în nordul Siriei.

Recep Tayyip Erdogan a făcut anunţul în ajunul venirii unei delegaţii militare americane la Ankara pentru a discuta despre “zona de securitate” cu autorităţile turce.

Turcia consideră că YPG sunt o “emanaţie teroristă” a mişcării pentru independenţă kurde. SUA se bazează însă pe YPG în lupta lor împotriva grupării Stat Islamic (SI).

Preşedintele american Donald Trump a propus crearea unei “zone de securitate” de 30 km de-a lungul frontierei turco-siriene după ameninţările lui Erdogan de a pătrunde în Siria din decembrie.

Responsabili turci au declarat că orice “zonă de securitate” ar trebui să fie sub controlul Ankarei şi că miliţia YOG ar trebui îndepărtată din regiune.

Purtătorul de cuvânt al Ministerului turc de Externe, Hami Aksoy, a declarat vineri că nu există încă un acord privind “zona de securitate”, Ankara sperând ca SUA să prezinte noi propuneri.

Citeşte şi: Jens Stoltenberg: ‘Lupii singuratici’ se inspiră unul de la altul

Dacă niciun “teren de înţelegere nu va fi găsit cu SUA”, Turcia va fi obligată “să creeze ea însăşi zona de securitate”, a adăugat el.

În ultimele săptămâni, media locale au relatat despre trimiterea de vehicule militare şi unităţi de comando spre localităţi turce din apropierea frontierei siriene.

Forţele turce i-au susţinut pe rebelii sirieni în cadrul unei operaţiuni desfăşurate în 2016 împotriva Stat Islamic. De la începutul lui 2018, rebelii susţinuţi de Ankara au cucerit Afrin de la YPG.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.