X

Turcia a inaugurat cel mai lung pod suspendat din lume, peste strâmtoarea Dardanele

Președintele Tayyip Erdogan a inaugurat vineri cel mai lung pod suspendat din lume, peste strâmtoarea Dardanele din Turcia, acesta fiind cel mai recent dintr-o serie de proiecte majore de infrastructură cărora le-a acordat prioritate în ultimii 20 de ani, de când este la putere, potrivit agerpres

Legând țărmul european de cel asiatic din Turciei, podul Canakkale1915 a fost construit de firme turcești și sud-coreene cu o investiție de 2,5 miliarde de euro (2,8 miliarde de dolari). Acesta este cel mai lung pod suspendat dintre toate podurile suspendate din lume, potrivit CNN.

Citește și : Elveţia se aliniază sancţiunilor UE împotriva Rusiei ce vizează exportul produselor de lux

Podul are 4,6 km lungime și are o distanță între piloni de 2 km. Este primul pod care se întinde peste strâmtoarea Dardanele de circa 60 de km, care leagă Marea Egee de Marea Marmara, practic Europa de Asia.

Astfel de megaproiecte au fost în centrul realizărilor lui Erdogan de când partidul său a ajuns la putere, în 2002, inclusiv un nou aeroport din Istanbul, tuneluri feroviare și rutiere pe sub strâmtoarea Bosfor din Istanbul și un pod peste aceasta.

„Aceste lucrări vor continua să asigure profit pentru stat timp de mulți ani”, a declarat Erdogan la ceremonia de inaugurare, care a avut loc vineri, când Turcia a sărbătorit victoria navală a forţelor otomane la 18 martie 1915 asupra forțelor franceze și britanice în Dardanele, în timpul Primului Război Mondial.

„Aceste proiecte au o pondere mare în a pune țara noastră în față în ceea ce privește investițiile, forța de muncă și exporturile”, a mai spus el.

Citește și : UE este gata să îi ajute pe actorii din turism pentru ca aceştia să găzduiască refugiaţi din Ucraina

Anul trecut, el a lansat ceea ce anterior a numit „proiectul său nebunesc”: un tunel de 15 miliarde de dolari la Istanbul, menit să reducă presiunea asupra aglomeratei strâmtori Bosfor. Cu toate acestea, criticii au pus sub semnul întrebării viabilitatea proiectului, având în vedere dificultățile economice ale Turciei, riscurile de mediu și opoziția publică.

Tags: asiaDardaneleeuropamarea egeeMarea MarmarapodTayyip Erdoganturcia
Categorii: Diaspora