X

Turcia a început construcţia unui nou complex rezidenţial în nordul Siriei pentru relocarea de refugiaţi

Turcia a început construcţia unui nou complex rezidenţial în nordul Siriei, în apropiere de graniţa sa, cu scopul de a reloca refugiaţi sirieni, potrivit presei turce, scrie agerpres

Ministrul turc de Interne, Suleyman Soylu, a pus miercuri piatra de temelie a complexului din Al-Ghandurah, în fâşia de frontieră controlată de Ankara, a constatat un corespondent al AFP.

Citește și :  Joe Biden a comemorat victimele atacului armat dintr-o şcoală din Uvalde

“Refugiaţii sirieni care trăiesc în Turcia se vor stabili în aceste case (…) ca parte a unei returnări demne, voluntare şi sigure”, a declarat ministrul, citat de agenţia privată de ştiri turcă IHA.

“Vom construi 240.000 de case în regiune”, a adăugat ministrul, exprimându-şi speranţa că lucrările de construcţie vor fi finalizate în trei ani.

Aceste declaraţii survin în contextul în care problema relocării refugiaţilor sirieni se află în centrul campaniei prezidenţiale din Turcia, unde duminică are loc turul al doilea.

Pe fondul unei ample dislocări de vehicule militare şi blindate turceşti, ministrul a vizitat locul unde se va afla complexul rezidenţial, construit pe un fost aerodrom, potrivit corespondentului AFP.

Pe o pancartă în limbile arabă şi turcă se putea citi ‘Proiect de întoarcere voluntară sigură şi demnă’, cu siglele Agenţiei guvernamentale turce pentru gestionarea dezastrelor şi situaţiilor de urgenţă (AFAD) şi Fondului din Qatar pentru Dezvoltare, care contribuie la finanţarea proiectului.

Turcia găzduieşte peste trei milioane de refugiaţi sirieni care au fugit de războiul din ţara lor.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan, sub presiunea electoratului şi a opoziţiei, promite să facă tot posibilul pentru a le facilita întoarcerea.

La 8 mai, el a anunţat că ţara sa intenţionează să construiască, cu ajutorul organizaţiilor umanitare internaţionale, 200.000 de unităţi locative în 13 locuri din nordul Siriei pentru a permite întoarcerea a un milion de refugiaţi care trăiesc în Turcia.

În timp ce Erdogan vorbeşte despre o “întoarcere voluntară”, rivalul său, candidatul opoziţiei Kemal Kilicdaroglu, promite repatrierea sirienilor “în doi ani”.

Turcia a relocat deja peste o jumătate de milion de refugiaţi în Siria, după ce le-a construit mii de case acolo în ultimii ani.

Citește și : C.Q. Brown este noul şef de stat-major al SUA

Ankara s-a plasat de la începutul conflictului din Siria, în 2011, în sprijinul opoziţiei şi al rebelilor dornici să-l răstoarne pe preşedintele sirian Bashar al-Assad.

Dar preşedintele turc încearcă acum să refacă legăturile cu omologul său sirian, care condiţionează orice întâlnire cu Erdogan de retragerea trupelor turceşti desfăşurate în nordul Siriei.

Tags: Al-GhandurahankaragranitaSuleyman Soyluturcia
Categorii: DiasporaSinteze