Turcia a negociat cu Libia despăgubiri pentru afacerile pierdute de companiile turceşti în urma războiului civil

Publicat:

Turcia doreşte ca până în februarie să semneze cu guvernul libian un acord preliminar de compensaţie în valoare de circa 2,7 miliarde de dolari pentru activităţile desfăşurate de companiile turceşti în Libia până la izbucnirea războiului civil în această ţară, în 2011, relatează vineri agenţia Reuters, potrivit agerpres.

Companiile turceşti erau foarte active în Libia, dar proiectele lor au fost perturbate odată cu înlăturarea lui Muammar Gaddafi de la putere.


Citește și : Comisia Europeană aşteaptă o anchetă credibilă în tragedia aeriană din Iran

Pe lângă războiul civil care continuă, un impediment pentru revigorarea investiţiilor turceşti în Libia îl constituie datoriile neplătite de această ţară. Preşedintele Consiliului de Afaceri libiano-turc, Muzaffer Aksoy, a declarat că guvernele de la Ankara şi Tripoli sunt aproape de încheierea unui memorandum privind vechile contracte şi care va soluţiona de asemenea problema datoriilor, a despăgubirilor şi emiterea unei scrisori de garanţie.

Urmând să fie semnat la finele acestei luni sau în februarie, acordul cuprinde o scrisoare de garanţie de un miliard de dolari, o despăgubire de 500 de milioane de dolari pentru maşinile şi echipamentele companiilor turceşti în Libia şi datoria de 1,2 miliarde de dolari a Libiei faţă de Turcia, a precizat oficialul citat.

El a estimat la circa 16 miliarde de dolari valoarea contractelor pentru activităţi ale firmelor turceşti în Libia, sistate din cauza războiului civil, din care 400-500 de milioane privesc proiecte care nu au mai putut fi demarate deloc.

În pofida continuării acestui război, schimburile comerciale între Libia şi Turcia rămân la valori substanţiale, exporturile turceşti către Libia însumând circa două miliarde de dolari anual şi cele libiene către Turcia circa 350 de milioane. Au fost încheiate de asemenea contracte pentru noi proiecte de anvergură care să fie realizate de către companiile turceşti în Libia, precum construcţia de centrale electrice, de locuinţe şi centre de afaceri. Dar aceste proiecte aşteaptă încetarea conflictului armat, în timp ce oamenii de afaceri turci încă evită călătoriile în Libia, din raţiuni de securitate.

Citește și : Un ministru bulgar a demisionat după o noapte în arestul poliţiei

Autoritatea guvernului libian recunoscut internaţional şi condus de premierul Fayez al-Serraj se reduce la capitala Tripoli, încercuită de trupele mareşalului Khalifa Haftar, în timp ce estul ţării este controlat de acesta din urmă. Turcia susţine trupele lui Serraj, în sprijinul cărora a trimis recent consilieri militari, iar Franţa, Egiptul şi Emiratele Arabe Unite îl sprijină pe Haftar în acest conflict armat ce are în spate interese economice şi strategice divergente.

Khalifa Haftar a promis joi că nu va slăbi campania militară începută în aprilie şi al cărei obiectiv este cucerirea capitalei Tripoli, respingând totodată un apel lansat de Turcia şi Rusia pentru o încetare a focului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.