X

Turcia a răspuns în forţă la un atac asupra forţelor sale din Siria

Turcia a răspuns la tiruri de rachete vizând zone pe care le ţine sub ocupaţie în nordul Siriei şi provenind de pe un aeroport aflat sub controlul regimului sirian, a anunţat duminică seara Ministerul turc al Apărării pe Twitter, notează AFP, potrivit agerpres.

“Rachete trase de pe aeroportul Kuweires din Alep, sub controlul regimului, au vizat aşezări civile, precum şi parkinguri de cisterne cu combustibil din districtele Jarablous şi Al-Bab din Siria. Au fost răniţi civili”, a informat ministerul.

Citeşte şi: Biden şi Pelosi se abţin să-l demită pe guvernatorul statului New York

Ankara a mai declarat că a răspuns la acest atac “trăgând asupra unor ţinte desemnate”, fără a oferi detalii suplimentare.

Ministerul a distribuit pe Twitter un scurtă înregistrare video în care pot fi văzute cisterne în flăcări.

Autorităţile turce au contactat Rusia pentru a cere încetarea “tirurilor care vizează regiunea Scutului Eufratului, precum şi civili”, a adăugat ministerul.

Turcia a lansat o operaţiune numită “Scutul Eufratului” în 2016, preluând controlul asupra unei suprafeţe de peste 2.000 de kilometri pătraţi din nordul Siriei.

Aceasta a vizat gruparea Stat Islamic şi Unităţile de Protecţie a Poporului Kurd (YPG), aliate ale Washingtonului în lupta antijihadistă şi pe care Ankara le consideră o extensie siriană a Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), care desfăşoară un război de gherilă pe teritoriul turc.

Citeşte şi: Secţiile de votare din Ţările de Jos s-au deschis pentru alegerile de trei zile

Operaţiunea a permis rebelilor sirieni sprijiniţi de Turcia să controleze mai multe oraşe, printre care Jarablous şi Al-Bab.

La începutul lui martie, tiruri de rachete asupra unor rafinării de petrol de lângă Jarablous au făcut patru morţi şi 24 de răniţi.

Instalaţiile petroliere din părţile controlate de Turcia în provincia Alep au fost ţinta unor atacuri repetate în ultimele luni, deşi Moscova şi guvernul sirian nu le-au revendicat.

Tags: aeroportul Kuweiresal-BabAlepJarablousScutul EufratuluisiriaturciaUnităţile de Protecţie a Poporului kurd (YPG)
Categorii: Știrile zilei