X

Turcia a reţinut 330 de migranţi care intenţionau să ajungă în Grecia

Autorităţile turce au reţinut 330 de migranţi care încercau să ajungă în insula greacă Lesbos, au anunţat responsabili de la Ankara duminică, potrivit Reuters, scrie agerpres.

Gărzile de coastă turce din regiunea Kucukkuyu din vestul provinciei Canakkale au indicat că au efectuat şapte operaţiuni de oprire a migranţilor care încercau să ajungă pe mare în insulele greceşti încă de sâmbătă seara.

Citește și : Netanyahu susţine că ‘nu este impresionat’ de ameninţările liderului Hezbollah

Acestea au indicat că migranţii reţinuţi erau afgani, sirieni, iranieni şi irakieni şi că aceste traversări spre insula greacă Lesbos s-au înmulţit recent. În total, 699 de migranţi au fost reţinuţi de autorităţile turce din 10 august şi până în prezent.

În acelaşi timp, marina libiană a anunţat duminică salvarea a 335 de migranţi şi recuperarea corpului unei persoane în operaţiuni distincte la nord de capitala Tripoli în timp ce încercau să traverseze Mediterana, informează AFP.

“O patrulă a gărzilor de coastă a salvat sâmbătă 57 de migranţi clandestini pe o ambarcaţiune de lemn la 40 de mile marine la nord de Zouara, inclusiv 17 femei şi nouă copii”, a declarat generalul Ayoub Kacem, purtător de cuvânt al marinei. Ei sunt originari din Etiopia şi Egipt, a indicat el.

Patrulele marinei libiene au salvat marţi “278 de migranţi la bordul a patru ambarcaţiuni pneumatice la nord-vest şi nord-est de Tripoli”, a adăugat generalul Kacem.

Citește și : Bilanțul atacului comis la o nuntă la Kabul a ajuns la 63 de morți și 182 de răniți

Sosirile prin Mediterana în UE, inclusiv ale migranţilor care au parcurs un traseu mai lung şi mai periculos din Africa în Italia, au totalizat 172.301 în 2017, în scădere faţă de 362.753 în 2016 şi peste un milion în 2015, conform datelor ONU.

Numărul s-a diminuat semnificativ din 2015 după ce Turcia, în schimbul unui ajutor financiar de 3 miliarde de euro din partea UE şi a promisiunii privind relaxarea regimului de pentru turci, a început să exercite un control mai strict asupra migranţilor care încearcă să ajungă în UE prin teritoriul său.

Tags: ankaraCanakkaleKucukkuyuLesbosmigrantiONUtripoliUEZouara
Categorii: Diaspora