X

Turcia anunţă când va soluţiona toate procesele privind puciul eşuat

Ministrul turc al justiţiei Abdulhamit Gul a declarat joi că Turcia se aşteaptă să soluţioneze majoritatea celor peste 100 de cazuri aflate în instanţă legate de puciul eşuat din 2016, informează agenţia turcă Anadolu, preluată de dpa, potrivit agerpres.

“Unul sau două dosare, inclusiv Akinci sau cele cu număr mare de inculpaţi, ar putea fi amânate. Însă, cu excepţia acestora, sperăm că toate cazurile privind lovitura de stat eşuată să fie soluţionate până la sfârşitul anului”, a declarat Abdulhamit Gul în provincia Sakarya (nord-vestul Turciei).

Vezi şi: Bilanţul negru al cutremurului din Japonia creşte de la oră la oră. Cel puţin patru oameni au murit, 33 de dispăruţi şi peste 200 de răniţi – FOTO/VIDEO

Baza aeriană Akinci din Ankara este considerată principalul punct de control al puciştilor din 15 iulie 2016. Patruzeci şi cinci dintr-un total de 486 de suspecţi în cazul Akinci riscă închisoarea pe viaţă dacă vor fi găsiţi vinovaţi, potrivit Anadolu.

Guvernul îl acuză pe clericul Fethullah Gulen, exilat în SUA, că a orchestrat puciul eşuat în care mai mult de 250 de persoane şi-au pierdut viaţa.

Citeşte şi: Arabia Saudită a interceptat o rachetă trasă de rebelii yemeniţi. 26 de oameni au fost răniţi

În iunie, Gul a declarat că 171 de cazuri legate de lovitura de stat dintr-un total de 287 au fost soluţionate şi 1.509 de persoane au fost condamnate la închisoare.

După lovitura de stat eşuată autorităţile turce au decretat stare de urgenţă care a durat doi ani. Guvernul a lansat o campanie de represiune care a vizat opoziţia, funcţionari şi mass-media, iar peste 77.000 de persoane au fost arestate pentru presupuse legături cu Fethullah Gulen.

Tags: Abdulhamit GulAkinciankaraFethullah Gulenpuci esuatturcia
Categorii: Diaspora