Turcia anunţă de care parte a baricadei se poziţionează în conflictul dintre Armenia şi Azerbaidjan: ‘NU sunteţi singuri!’

Publicat:

Şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu a afirmat luni că ţara sa va acorda “întregul său sprijin” Azerbaidjanului pentru a-şi proteja integritatea teritorială, după confruntări frontaliere cu Armenia, relatează France Presse, potrivit agerpres.

“Vom acorda întregul nostru sprijin pentru a proteja integritatea teritorială a Azerbaidjanului”, a declarat ministrul Mevlut Cavusoglu la canalul public TRT.


Citeşte şi: Mii de bulgari cer în stradă demisia guvernului Borisov

“Este inacceptabil ce a făcut Armenia. Azerbaidjanul nu este singur”, a adăugat el.

Azerbaidjanul şi Armenia se acuzau reciproc duminică de declanşarea unui atac militar la graniţa lor, în confruntări soldate – potrivit Baku – cu doi morţi şi cinci răniţi în rândurile forţelor azere.

Cele două ţări au procedat luni la un schimb de tiruri de artilerie pentru a doua zi consecutiv, ceea ce – potrivit AFP – ridică bilanţul morţilor la patru de partea azeră, după o reizbucnire a violenţelor între cele două părţi.

Trei soldaţi azeri au fost ucişi duminică, iar al patrulea luni în regiunea Tavush, la graniţa dintre cele două foste republici sovietice, potrivit Ministerului Apărării azer.

De cealaltă parte, Ministerul armean al Apărării a indicat că partea azeră a reluat luni dimineaţă tirurile cu obuze asupra poziţiilor armene, după primele confruntări de artilerie în urmă cu o zi şi pe parcursul nopţii de duminică spre luni. Erevanul nu a raportat victime printre forţele sale.

Armenia şi Azerbaidjan sunt în conflict de aproape 30 de ani pentru controlul enclavei separatiste Nagornâi Karabah. Totuşi, ciocnirile de duminică între cele două ţări din Caucazul de Sud au avut loc departe de această regiune disputată.

Incidentul a survenit după declaraţiile făcute marţi de preşedintele azer Ilham Aliev, care a ameninţat cu retragerea din negocierile cu Erevanul şi recurgerea la arme.

Premierul armean Nikol Pashinyan a declarat într-o reuniune a guvernului său că “provocările nu vor rămâne fără răspuns”, iar ministrul său al apărării, David Tonoian, a avertizat că forţele armene sunt pregătite să ia poziţii pe teritoriul inamic dacă va fi necesar.

Citeşte şi: Incendiu de proporţii la bordul unui vas de război american (VIDEO)! Cel puţin 21 de oameni sunt răniţi!

Un război deschis între cele două ţări s-ar putea extinde asupra întregului Caucaz şi ar putea implica Rusia, aliatul militar al Armeniei, şi Turcia, care sprijină Azerbaidjanul, aflate în concurenţă pentru a-şi exercita influenţa geopolitică în această regiune strategică.

O reuniune a Organizaţiei Tratatului de Securitate Colectivă, un bloc condus de Rusia în cadrul CSI din care face parte şi Armenia, urmează să discute luni această recrudescenţă a violenţelor. Preşedinţia azeră a acuzat duminică Erevanul că încearcă “să atragă această alianţă politico-militară în conflict”.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Vizita lui Ciolacu dă peste cap traficul din Capitală

Vizita lui Ciolacu dă peste cap traficul din Capitală Prim-ministrul României, Marcel Ciolacu, întreprinde astăzi, 4 octombrie, o vizită în Republica Moldova.  Potrivit unui comunicat al...

Vrancea s-a zguduit din nou. Cât de puternic a fost seismul

Vrancea s-a zguduit din nou. Cât de puternic a fost seismul Un cutremur cu magnitudinea 4,2 pe Richter s-a înregistrat, în această dimineață în zona...

METEO// Ne așteaptă o zi însorită cu temperaturi generoase

METEO// Ne așteaptă o zi însorită cu temperaturi generoase Vremea continuă să se încălzească. Meteorologii ne promit o zi cu mult soare și valori termice...

Kim Jong Un NU va ezita să apese ‘butonul nuclear’ în cazul unui atac

Kim Jong Un NU va ezita să apese 'butonul nuclear' în cazul unui atac Coreea de Nord va folosi "fără ezitare" arma atomică în cazul...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.