X

Turcia anunţă începerea unei operaţiuni militare în Siria

Armata Turciei întreprinde de duminică o operaţiune de recunoaştere în provincia siriană Idlib (nord-vest), în scopul de a stabili o zonă de detensionare vizând încetarea conflictului din Siria, a anunţat luni Statul major turc, citat de AFP, potrivit agerpres.

”Forţele armate turce au început duminică 8 octombrie activităţi de recunoaştere în vederea stabilirii de posturi de observaţie în cadrul operaţiunii ce va fi întreprinsă în provincia Idlib”, a declarat armata turcă într-un comunicat.

Această declaraţie survine în timp ce Ankara îşi concentrează trupe de mai multe zile la frontiera sa cu Siria, în aşteptarea unei operaţiuni ce vizează alungarea din Idlib a jihadiştilor fostei ramuri siriene a Al-Qaida.

Citeşte şi: Un suspect de TERORISM a fost prins la graniţa României

Idlib, singura provincie din nord-vestul Siriei care a scăpat de sub controlul lui Bashar Al-Assad, figurează printre cele patru ”zone de detensionare” anunţate în luna mai de către aliaţii internaţionali ai regimului sirian şi ai rebelilor, în scopul de a declara armistiţii în diferite regiuni ale Siriei.

Armistiţiile, negociate la Astana, în Kazahstan, de către Rusia şi Iran, aliaţi ai regimului lui Bashar Al-Assad, şi de către Turcia, care îi sprijină pe rebeli, exclude grupările jihadiste, îndeosebi Tahrir Al-Cham, o coaliţie jihadistă formată în principal din fosta ramură siriană a Al-Qaida, care controlează o mare parte din provincia Idlib.

”Membrii forţelor armate turce îşi continuă misiunea în zona Idlib, în cadrul prevederilor de angajare adoptate în cursul procesului de la Astana”, a precizat Statul major turc în comunicatul său. 

Tags: Al Qaidabashar al assadprovincia IdlibsiriaStat Islamic (SI)Statul major turcTahrir al-Chamturcia
Categorii: Știrile zilei