Turcia anunţă o încetare a focului în provincia siriană Idlib începând de duminică

Publicat:

Ministerul turc al Apărării a comunicat vineri că a convenit cu Rusia o încetare a focului în provincia Idlib din nord-vestul Siriei, începând de duminică, 12 ianuarie, pentru a permite plecarea civililor din calea violenţelor, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Sute de mii de persoane s-au refugiat în ultimele săptămâni spre graniţa cu Turcia din provincia Idlib, unde oraşele şi satele sunt bombardate de avioane ruseşti şi artilerie siriană de când forţele regimului au reluat asaltul luna trecută.


Citește și : Noi lupte în estul Ucrainei, în timp ce Merkel şi Putin se întâlnesc la Moscova

Potrivit ministerului turc, atacurile aeriene şi la sol vor fi oprite duminică, imediat după miezul nopţii, conform acordului pe care Ankara îl căuta de mai multe săptămâni.

Anunţul survine la o zi după ce Ministerul rus al Apărării a declarat că o încetare a focului a intrat deja în vigoare joi, la ora 11.00 GMT, conform acordurilor cu Turcia.

În jur de 3,6 milioane de sirieni s-au refugiat în Turcia din cauza războiului civil care durează de aproape nouă ani în ţara lor.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan afirmă că Turcia nu poate suporta povara unor refugiaţi suplimentari din Idlib, unde trăiesc până la 3 milioane de oameni.

Mulţi sirieni care se mai află în Idlib sunt complet dependenţi de ajutoarele de peste graniţă, potrivit Naţiunilor Unite, însă operaţiunea ONU se va încheia la miezul nopţii de vineri dacă autorizaţia nu va fi prelungită printr-un acord de ultim moment de Consiliul de Securitate, aflat în blocaj.

Citește și : SUA refuză să discute despre o retragere a trupelor din Irak, în ciuda unei solicitări a Bagdadului

Preşedintele sirian Bashar al-Assad, sprijinit de Rusia şi de Iran, a promis că va recuceri Idlib, ultimul bastion al rebelilor în Siria, pe care Turcia i-a susţinut în lupta împotriva regimului.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.