Turcia: Candidatul opoziţiei dă asigurări că va organiza o ‘revoluție’ pentru democrație la Istanbul

Publicat:

Ekrem Imamoglu, câștigătorul alegerilor locale de la Istanbul, care au fost anulate, a declarat pentru AFP că va conduce o „revoluție” pentru democrație înainte de repetarea scrutinului, programată pentru luna viitoare, potrivit France 24, scrie mediafax.

„Ce face acum reprezintă o luptă pentru democrație. Va fi o revoluție atunci când vom ajunge la final”, a declarat el.


Citește și : Preşedintele Parlamentului European: Europa are nevoie de reforme importante

Consiliul Electoral Suprem din Turcia a decis luni repetarea alegerilor locale de la Istanbul, după ce a admis un apel făcut de Partidul Dreptății și Dezvoltării (AKP), al președintelui țării, Recep Tayyip Erdogan.

„Cei șapte membri (ai Consiliului Electoral, n.r.), vor rămâne în istorie ca o pată, dar este responsabilitatea noastră să corectăm asta. Vom continua să luptăm”, a declarat Imamoglu, reprezentant al principalei formațiuni de opoziție, Partidul Republican al Poporului (CHP). „Mi-ar fi plăcut ca ei să își facă treaba, însă nu au făcut-o”, a adăugat el.

Pierderea alegerilor locale în cel mai mare oraș al țării a fost o lovitură puternică pentru partidul lui Erdogan. Aceasta a fost prima dată în ultimii 25 de ani când opoziția a preluat controlul la Istanbul.

Întrebat ce va face partidul său pentru a evita eventuale nereguli la repetarea scrutinului, Imamoglu a declarat că va fi nevoie de foarte multă precauție. „Vom fi foarte precauți. Vom munci mult. Veți vedea sute de mii de persoane implicate în acest proces”, a spus el.

Decizia Consiliului Electoral a provocat reacții și în rândul aliaților occidentali ai Turciei. Oficialii de la Berlin au calificat repetarea alegerilor ca fiind „de neînțeles”.

Citește și : Şansele de a salva acordul nuclear încheiat cu Iranul sunt ‘din ce în ce mai slabe’ (responsabili europeni)

AKP și partidul naționalist MHP solicitaseră anularea rezultatului alegerilor din 31 martie și repetarea acestora, după ce candidatul opoziției, Ekrem Imamoglu, a fost ales primar la Istanbul. Cele două formațiuni au făcut un apel în acest sens, susținând că scrutinul a fost marcat de mai multe nereguli, iar candidatul lor, Binali Yildirim, ar fi fost dezavantajat. AKP și MHP au susținut că 40.000 de alegători au participat la alegeri deși nu aveau acest drept, iar numirea mai multor oficiali ai secțiilor de votare s-ar fi făcut neregulamentar. Diferența dintre Yildirim și Imamoglu a fost de aproximativ 14.000 de voturi.

Repetarea alegerilor locale de la Istanbul va avea loc pe 23 iunie.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani

Află în ce țară se află cea mai tânără bunică. Are doar 23 de ani România este ţara care are cea mai tânără bunică, la...

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar” Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”, care...

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.