Turcia cere Rusiei şi Iranului ‘să oprească’ regimul sirian în Ghouta Orientală

Publicat:

Ankara a cerut vineri Moscovei şi Tehranului, principalii susţinători ai preşedintelui Bashar al-Assad, ‘să oprească’ regimul sirian a cărui aviaţie bombardează de mai multe zile bastionul rebelilor din Ghouta Orientală, în apropiere de Damasc, făcând numeroase victime în rândul civililor, relatează AFP, conform agerpres.

‘Trebuie ca Rusia şi Iranul să oprească regimul’, a declarat ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu, acuzând Damascul de înmulţirea ‘încălcărilor’ în Ghouta Orientală, precum şi în provincia rebelă Idlib (nord-vest).


Citeşte şi: Sute de kilograme de cocaină au fost găsite în ambasada Rusiei

De duminică, 426 civili, între care 98 de copii, şi-au pierdut viaţa în urma raidurilor aeriene şi a tirurilor de artilerie intense şi neîntrerupte desfăşurate de armata preşedintelui Bashar al-Assad împotriva Ghoutei Orientale, o vastă regiune în apropiere de Damasc, potrivit Observatorului sirian pentru drepturile omului (OSDO).

Ignorând apelurile internaţionale pentru a pune capăt ‘băii de sânge’, regimul a bombardat din nou mai multe localităţi din Ghouta Orientală asediată.Aceste bombardamente s-au soldat cu nouă morţi vineri, între care doi copii, conform OSDO.

‘De la începutul conflictului, zeci de mii de persoane au murit numai în Ghouta Orientală. De ajuns! Aceşti oameni nu mai trebuie să moară!’, a pledat vineri Cavusoglu în faţa presei.

Turcia, care îi susţine pe rebeli, şi Rusia şi Iranul, care sprijină regimul, şi-au intensificat în ultimele luni negocierile, în special în cadrul proceselor de la Astana şi de la Soci.

Citeşte şi: Presa internaţională scrie despre anunţul lui Toader cu privire la lansarea `procedurii de revocare` a procurorului-șef al DNA

Acordul de la Astana, după numele capitalei Kazahstanului, prevede în special măsuri vizând încetarea focului pe teren pentru a crea un context favorabil unui proces politic.

‘Cu toate acestea, în ultimul timp, încălcările regimului s-au înmulţit dramatic’, a denunţat Cavusoglu. ‘În Ghouta orientală, sunt ucişi copii şi femei…. Este o metodă tipică regimului. El a avansat de asemenea în regiunea Idlib’, a adăugat el. ‘Toate acestea sunt contrare acordurilor negociate cu Rusia şi Iran’, a remarcat ministrul de externe turc.

După mai multe tentative eşuate, Consiliul de Securitate al ONU urmează să supună vineri la vot, la 16:00 GMT, un proiect de rezoluţie ce solicită încetarea focului pe o perioadă de 30 de zile în Siria pentru a permite accesul ajutorului umanitar şi evacuarea răniţilor în Ghouta orientală.

Observatorii se întreabă dacă Rusia, care dispune de drept de veto, va susţine sau nu acest text. 

Citeşte şi: Incidente grave între ultraşi. Un poliţist spaniol a murit – VIDEO

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

OPINIE – De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova?

De ce este Maia Sandu lideră în toate sondajele din R. Moldova? Dacă duminica viitoare ar avea loc alegeri prezidențiale, 33,7% ar vota pentru actualul...

Europa îi rânjește în față propriului electorat (editorial)

Europa îi rânjește în față propriului electorat   Dreapta a câștigat teren la alegerile din Uniunea Europeană, însă noua ei conducere e tot cea veche   Alegătorii europeni...

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica

Povestea lui Joe Biden: Moartea soției și a fiicei într-un accident, cancerul fiului Beau, politica O inimă de piatră. Forțat să părăsească scena politică, furios...

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România?

Retragerea lui Biden, un avantaj pentru România? Retragerea lui Joe Biden din cursa prezidențială le dă democraților posibilitatea să vină cu un candidat proaspăt, capabil...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.