Turcia condamnă rolul Germaniei în operaţiunea UE de impunere a embargoului asupra armelor în Libia

Publicat:

Ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu a criticat joi Germania pentru că s-a alăturat unei misiuni maritime a Uniunii Europene pentru a supraveghea respectarea embargoului privind vânzările de arme în Libia, calificând decizia drept “un pas greşit”, relatează dpa, scrie agerpres.

Marţi, Germania a trimis o fregată cu un echipaj de 250 de militari pentru o misiune de cinci luni în cadrul operaţiunii UE Irini de a impune respectarea embargoului asupra vânzărilor de arme în Libia.


Citește și : Emmanuel Macron a fost întâmpinat ca un salvator în Beirutul care arată acum ca după război

În ianuarie, Germania a găzduit o conferinţă internaţională la Berlin, unde un număr de ţări au fost de acord să sprijine embargoul asupra armelor, dar acesta a fost încălcat în mod repetat.

“Irini este o operaţiune părtinitoare… Germania a fost gazda conferinţei de la Berlin, prin urmare trebuie să fie neutră şi obiectivă”, a declarat Cavusoglu pentru agenţia de stat turcă Anadolu în capitala libiană Tripoli.

“Dacă Germania ia parte la o operaţiune părtinitoare îşi va pierde imparţialitatea. De aceea, conferinţa de la Berlin nu va mai avea legitimitate”, a adăugat Cavusoglu, adăugând că implicarea Berlinului a făcut ca situaţia din Libia să fie “mai complicată”.

Irini, lansată în luna mai, este menită să prevină fluxul de arme în Libia devastată de război, precum şi să adune informaţii privind exporturile ilegale de petrol din ţară şi să combată traficul de persoane în regiune.

Cavusoglu, alături de omologul său maltez Evarist Bartolo, a avut joi convorbiri cu şeful guvernului de uniune naţională de la Tripoli, Fayez al-Serraj. Cei trei au discutat despre ultimele evoluţii din criza libiană şi paşii care ar putea fi urmaţi pentru o soluţie politică, relatează Anadolu.

Malta a făcut un pas “curajos” retrăgându-se din operaţiunea Irini, a mai spus Cavusoglu, argumentând că unii oficiali europeni sunt împotriva misiunii despre care a spus că îl favorizează pe omul forte din estul Libiei, Khalifa Haftar.

Malta şi-a suspendat participarea la Irini şi a retras echipamentele militare angajate anterior în slujba operaţiunii, a declarat în luna mai pentru dpa un purtător de cuvânt al guvernului maltez.

Citește și : Israelul vrea cu tot dinadinsul să ajute Libanul! Manevra la care nu se aştepta nimeni

Haftar este susţinut de Egipt, Rusia şi Emiratele Arabe Unite. În acelaşi timp, Turcia şi guvernul de la Tripoli acuză şi Franţa că îi trimite sprijin militar lui Haftar.

Turcia este un susţinător major al guvernului recunoscut internaţional al Libiei, care recent a reuşit să respingă o ofensivă asupra capitalei declanşată de loialiştii lui Haftar.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Ambasadorul României a participat la festivități dedicate începutului noului an școlar la Liceul ‘Mihail Ceachir’ din Ceadâr-Lunga

Ambasadorul României a participat la festivități dedicate începutului noului an școlar la Liceul 'Mihail Ceachir' din Ceadâr-Lunga Ambasadorul României, Cristian-Leon Țurcanu a mers astăzi la...

Deschiderea unei rute aeriene Chișinău-Doha și investiții în agro-industrie, discutate de ministrul de Externe cu omologul său din Qatar

Deschiderea unei rute aeriene Chișinău-Doha și investiții în agro-industrie, discutate de ministrul de Externe cu omologul său din Qatar Oportunitățile de aprofundare a cooperării economice...

UNICEF a lansat o cerere de oferte pentru a obţine vaccinuri împotriva mpox

UNICEF a lansat o cerere de oferte pentru a obţine vaccinuri împotriva mpox UNICEF a anunţat sâmbătă că a lansat „o cerere de oferte de...

Alexandr Romanov va avea un alt adversar în următoarea sa luptă din Ultimate Fighting Championship

Alexandr Romanov va avea un alt adversar în următoarea sa luptă din Ultimate Fighting Championship Luptătorul moldovean Alexandr Romanov va avea un alt adversar în...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.