X

Turcia, condamnată la CEDO pentru plasare în detenţie provizorie a unui primar kurd

Curtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO) a condamnat marţi Turcia pentru plasare în detenţie provizorie a unui primar kurd, din cauza activităţilor şi declaraţiilor acestuia, o măsură “care nu este necesară într-o societate democratică”, informează AFP, potrivit agerpres.

Autorităţile turce i-au imputat lui Tuncer Bakirhan, primarul oraşului Siirt cu circa 130.000 de locuitori situat în sud-estul ţării, că “a făcut propagandă” şi că “este membru” al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK), organizaţie calificată drept “teroristă” de Ankara.

Citește și : Carantină PRELUNGITĂ la Canberra

Ales în 2014 sub sigla “Partidului pentru Pace şi Democraţie”, un partid de opoziţie, Tuncer Bakirhan a fost plasat în detenţie provizorie şi destituit din funcţia sa în noiembrie 2016. El a fost eliberat în octombrie 2019, însă tribunalul din Siirt l-a condamnat la 10 ani şi 18 luni de detenţie în aceeaşi lună. Procedura împotriva sa este încă în curs.

CEDO constată că “reclamantul a fost privat de libertate timp de circa 2 ani şi 11 luni, dintre care peste 2 ani şi 8 luni în regim de detenţie provizorie”. Ea consideră că nu existau motive suficiente pentru a ordona privarea de libertate a reclamantului în aşteptarea verdictului în cazul său.

Potrivit CEDO, “activităţile reproşate reclamantului au un caracter clar politic”. “Dat fiind caracterul fundamental al libertăţii în dezbaterea politică într-o societate democratică, Curtea nu a reperat niciun motiv imperios susceptibil care să justifice gravitatea măsurii incriminate”, adaugă CEDO.

Citește și : Prinţul Harry şi Jill Biden au adus un omagiu răniţilor de război americani

CEDO estimează că “faptul de a priva de libertate reclamantul, un ales al poporului, pentru o asemenea durată din cauza activităţilor sale politice constituie o ingerinţă în mod clar disproporţionată faţă de scopurile legitime urmărite”. “Privarea de libertate în acest caz nu era necesară într-o societate democratică”, subliniază CEDO în concluzie.

Turcia este în mod regulat condamnată la CEDO, în special pentru plasări ilegale în detenţie. Estimând că în acest caz ea a încălcat articolele 5.3 (dreptul la libertate şi siguranţă) şi 10 (libertatea de exprimare) din Convenţia Europeană a Drepturilor Omului, CEDO a condamnat Turcia să plătească reclamantului 10.000 de euro prejudicii morale şi 3.000 de euro costuri şi cheltuieli.

Tags: CEDOPKKTuncer Bakirhanturcia
Categorii: Diaspora