X

Turcia continuă epurarea în rândul forţelor armate: 41 de militari au fost arestaţi!

Poliţia turcă a iniţiat luni, la cererea Parchetului din Ankara, o operaţiune pentru arestarea a 41 de militari suspectaţi de implicare în lovitura de stat eşuată din iulie 2016, transmite EFE care preia agenţia Anadolu, potrivit agerpres.

Cel puţin 16 din cei căutaţi au fost deja reţinuţi în cadrul operaţiunii poliţiei, care are loc în toată regiunea capitalei.

Citeşte şi: Atac armat în California (VIDEO): Cel puţin trei oameni au fost ucişi!

Procurorii îi acuză pe suspecţi, care erau subofiţeri în forţele terestre ale armatei, de menţinere de legături cu reţeaua clericului Fethullah Gulen, pe care guvernul turc îl consideră responsabil pentru tentativa de lovitură de stat.

Timp de decenii, confreria gulenistă, scrie EFE, şi-a plasat membri în funcţii înalte din administraţia publică, poliţie, justiţie şi forţele armate din Turcia, cu complicitatea guvernului formaţiunii islamiste Justiţie şi Dezvoltare (AKP) a lui Recep Tayyip Erdogan, în prezent preşedinte iar pe atunci prim-ministru al ţării.

Gulen şi Erdogan au fost aliaţi până în 2013, moment în care a izbucnit o lupte dură pentru putere între cei doi şi taberele lor.

De la lovitura eşuată de stat din 2016, Ankara consideră reţeaua Gulen ca fiind o organizaţie teroristă, de aceea urmăreşte juridic orice persoană suspectată de legături cu aceasta.

Citeşte şi: Un alt oficial pleacă din administraţia lui Trump: Şeful serviciilor de informaţii renunţă la funcţie!

Peste 130.000 de funcţionari au fost daţi afară, iar circa 50.000 de persoane acuzate de legături cu confreria se află în arest preventiv.

La finalul lui iunie, 16 ofiţeri militari de rang înalt au primit 141 de sentinţe cu închisoarea pe viaţă pentru implicare în tentativa de lovitură de stat. 

Tags: ankaraFethullah GulenmilitariPartidul Justiţie şi Dezvoltare (AKP)puci esuatRecep Tayyip Erdoganturcia
Categorii: Sinteze