Turcia continuă epurarea în rândul forțelor armate. 82 de militari au fost arestați

Publicat:

Autorităţile turce au ordonat arestarea a 82 de membri ai personalului militar suspectaţi de legături cu reţeaua acuzată de Ankara pentru lovitura de stat eşuată din 2016, a anunţat marţi agenţia de presă de stat Anadolu, preluată de Reuters, potrivit agerpres.

Ankara îl acuză pe clericul musulman stabilit în Statele Unite Fethullah Gulen, care trăieşte în exil autoimpus în Pennsylvania din 1999, că a pus la cale încercarea de puci din iulie 2016. Gulen neagă orice implicare.


Citește și: Budapesta reaprinde ‘fitilul’ cu România

Poliţia este în căutarea a 42 de suspecţi în cadrul unei operaţiuni desfăşurate în provincia de coastă Izmir (vest), dar de asemenea efectuează raiduri în alte 17 provincii, potrivit Anadolu. Potrivit agenţiei, autorităţile cred că suspecţii au fost apelaţi de membri ai reţelei Gulen de la telefoane publice.

Restul de 40 de suspecţi, inclusiv soldaţi activi, sunt căutaţi în cadrul unei operaţiuni în provincia centrală Konya, dar desfăşurată şi în alte 25 de provincii, potrivit Anadolu.

La aproape trei ani de la lovitura de stat eşuată, peste 77.000 de persoane au fost încarcerate în aşteptarea procesului, în timp ce aproximativ 150.000 din cadrul serviciilor publice, armatei şi altele au fost concediate sau suspendate de la locul de muncă într-o represiune la scară largă. Operaţiuni la scară largă au încă loc cu regularitate.

Citește și: Rebelii yemeniți au atacat un aeroport din Arabia Saudită. Nouă civili au fost răniți!

Grupurile pentru apărarea drepturilor omului şi aliaţii occidentali ai Turciei au criticat scopul acestei represiuni, afirmând că Erdogan s-a folosit de puciul eşuat ca pretext pentru a înlătura disidenţa.

Guvernul a declarat că măsurile de securitate sunt necesare din cauza gravităţii ameninţării cu care se confruntă Turcia şi a promis eradicarea reţelei lui Gulen în ţară.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean face puşcărie în Rusia după ce a vrut să dea şpagă unui poliţist de Circulaţie

Un moldovean face puşcărie în Rusia după ce a vrut să dea şpagă unui poliţist de Circulaţie Un bărbat de 54 de ani din R.Moldova...

Un copil de 2 ani a murit în Italia

Un copil de 2 ani a murit în Italia Un micuț de doar 2 ani din R.Moldova a decedat pe patul de spital în capitala...

Un moldovean a fost grav rănit într-un sat din Rusia

Un moldovean a fost grav rănit într-un sat din Rusia Un moldovean de 46 de ani a fost grav rănit într-un sat din regiunea rusă...

Ministrul de Externe al Lituaniei vine la Chișinău. Ce subiecte sunt pe agendă

Ministrul de Externe al Lituaniei vine la Chișinău. Ce subiecte sunt pe agendă Ministrul afacerilor externe al Lituaniei, Gabrielius Landsbergis, vine într-o vizită la Chișinău,...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.