Turcia este condamnată la CEDO pentru pentru încarcerarea preşedintelui Amnesty International

Publicat:

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a condamnat marţi Turcia pentru încălcarea drepturilor omului în cazul detenţiei arbitrare a preşedintelui filiale turce a Amnesty International, informează AFP, potrivit agerpres.

Cei şapte judecători, inclusiv cel turc, au considerat că Ankara nu a avut ‘motive plauzibile’ pentru a-l plasa în detenţie provizorie în 2017 pe Taner Kiliç, căruia i-au încălcat astfel libertatea de exprimare, şi ulterior de a prelungi această măsură.


Citeşte şi: Cum A POMPAT China miliarde de dolari în Caraibe – Black News

Detenţia provizorie a durat mai mult de 14 luni şi a fost prelungită în mod repetat până când o curte de apel a dispus eliberarea lui Kiliç în august 2018.

Responsabilul filialei Amnesty International era acuzat de apartenenţă la reţeaua Feto, o mişcare condusă de predicatorul Fethullah Gülen, instalat în SUA din 1999.

Reţeaua este acuzată de puterea din Turcia că este organizaţie teroristă şi că a orchestrat tentativa de puci din iulie 2016.

Taner Kiliç a fost condamnat apoi în vara lui 2020 la 6 ani şi 3 luni de închisoare pentru ‘apartenenţă la o organizaţie teroristă’, aminteşte CEDO.

Citeşte şi: Preşedintele Osetiei de Sud ANULEAZĂ referendumul pentru alipirea la Rusia – Black News

Aceasta a condamnat statul turc la plata către reclamant a 8.500 euro pentru daune materiale şi a 16.000 euro pentru daune morale.

Condamnată cu regularitate de CEDO, Turcia face şi obiectul unei rare proceduri de sancţionare declanşate de Consiliul Europei pentru că nu s-a conformat dispoziţiilor de eliberare imediată a lui Osman Kavala, om de afaceri şi filantrop acuzat că destabilizează Turcia, împotriva căruia justiţia turcă a dictat recent închisoare pe viaţă.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.