Turcia exclude o intervenție militară în Idlib: ‘Ar fi o catastrofă pentru viitorul Siriei’

Publicat:

Ministrul de externe al Turciei, Mevlüt Cavusoglu, aflat într-o vizită la Moscova, a avertizat vineri că o ofensivă a armatei siriene în provincia Idlib ar provoca o ‘catastrofă’, transmit AFP şi Reuters, potrivit agerpres.

Provincia Idlib, din nord-vestul Siriei, este ultimul mare fief al insurgenţilor, iar regimul de la Damasc afirmă cu urmăreşte să o recucerească.


Citește și: Fosta preşedintă sud-coreeană a primit la recurs 25 de ani de închisoare

‘O soluţie militară ar provoca o catastrofă nu doar pentru regiunea Idlib, ci şi pentru viitorul Siriei. Luptele ar putea dura mult timp, civilii vor fi afectaţi’, a declarat Cavusoglu, într-o conferinţă de presă comună cu omologul său rus, Serghei Lavrov.

Cei doi miniştri s-au întâlnit în urmă cu 10 zile la Ankara, iar Cavusoglu a transmis atunci un mesaj similar, afirmând că bombardarea enclavei Idlib ar duce la un ‘masacru’, chiar dacă acolo se află insurgenţi.

‘Unde vor merge circa 3,5 milioane de civili ?’, a indicat el vineri. ‘Este important pentru noi toţi să neutralizăm aceste grupări radicale. Este la fel de important pentru Turcia pentru că ele se află de cealaltă parte a frontierei noastre. Ele reprezintă în primul rând o ameninţare pentru noi. Dar trebuie să-i distingem pe civili de grupările teroriste’, a adăugat Cavusoglu.

Regimul de la Damasc, al cărui principal aliat este Moscova, îşi propune să recucerească această regiune din nord-vestul Siriei, situată la frontiera cu Turcia şi controlată pe 60% din teritoriu de Hayat Tahrir al-Sham (HTS, format din membri ai fostei ramuri al Al-Qaida), dar unde se află şi numeroase grupări rebele.

Idlib face parte şi din ‘zonele de dezescaladare’ instituite în Siria în urma negocierilor de pace de la Astana, mediate de Rusia, Turcia şi Iran.

Citește și: Sute de polițiști au fost arestați în Mexic. Mulți dintre ei nici măcar nu erau autorizați

În aceeaşi conferinţă de presă, Lavrov a recunoscut că situaţia din Idlib este ‘foarte dificilă’ şi a afirmat că zeci de mii de insurgenţi încearcă să împiedice eforturile Turciei de a-i separa de forţele mai moderate. ‘Însă atunci când s-a creat o zonă de dezescaladare la Idlib, nimeni nu propunea utilizarea acestei zone pentru ca insurgenţii, în special aceia ai Frontului al-Nosra să se ascundă acolo şi să se folosească de civili ca scuturi umane’, a declarat ministrul rus.

‘Nu doar că rămân acolo, dar există atacuri şi tiruri permanente dinspre acea zonă contra poziţiilor armatei siriene’, a adăugat el.

Potrivit lui Lavrov, situaţia din Idlib va fi discutată vineri, la Moscova, între responsabili din ministerele apărării şi serviciile de informaţii ale celor două state.

Mevlüt Cavusoglu şi Serghei Lavorv, precum şi miniştrii apărării rus şi turc urmează să fie primiţi la Kremlin de preşedintele rus Vladimir Putin în cursul zilei.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Atenție, șoferi: Traficul pe unele străzi din capitală, sistat de Ziua Vinului. Cum va circula transportul public

Atenție, șoferi: Traficul pe unele străzi din capitală, sistat de Ziua Vinului. Cum va circula transportul public Primăria Municipiului Chișinău informează că în zilele de...

Fostul Aeroport Internațional Cahul, scos la vânzare pentru 2,5 milioane de euro

Fostul Aeroport Internațional Cahul, scos la vânzare pentru 2,5 milioane de euro Fostul Aeroport Internațional Cahul, din Republica Moldova, a fost scos la vânzare, la...

Bursa Președintelui se dublează în anul de studii 2024-2025

Bursa Președintelui se dublează în anul de studii 2024-2025 15 studenți și elevi vor primi bursa prezidențială majorată în acest an de studii. Mai exact,...

POLITICO: Europa are cu adevărat un comisar pentru apărare. Dar nu unul numit de Ursula von der Leyen

POLITICO: Europa are cu adevărat un comisar pentru apărare. Dar nu unul numit de Ursula von der Leyen Lituanianul Andrius Kubilius este candidatul oficial pentru...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.