Turcia, Franţa şi Italia îşi consolidează cooperarea în domeniul apărării antirachetă

Publicat:

Turcia a semnat miercuri o scrisoare de intenţie cu Franţa şi Italia pentru a consolida cooperarea asupra proiectelor comune de apărare, inclusiv sisteme de apărare antirachetă, au declarat surse din Ministerul Apărării turc, relatează Reuters, potrivit agerpres.

Ca prim pas, consorţiul franco-italian10 şi companii turce vor examina un sistem bazat pe sistemul de rachete SAMP-T produs de EUROSAM şi vor determina nevoile comune ale celor trei ţări, au spus aceste surse.


Turcia, ţară membră a NATO, intenţionează să cumpere rachete ruseşti sol-aer S-400, o decizie ce nemulţumeşte unele capitalele occidentale din cadrul alianţei, având în vedere tensiunile cu Moscova în legătură cu Ucraina şi Siria. De asemenea, acordul cu Rusia ridica îngrijorări din cauză că armele nu pot fi integrate în apărarea NATO.

Citeşte şi: Madridul lasă de la el? Constituţia poate fi schimbată pentru a permite referendumuri de independenţă

“Acest acord nu s-a încheiat. Nu există S-400 în Turcia în timp ce vorbim”, a declarat generalul forţelor aeriene americane Tod Walters, şeful Comandamentului Aerian al NATO, pentru Reuters la Berlin. El a spus că va continua să insiste pe lângă oficiali ai forţelor aeriene turce să cumpere arme ce ar putea funcţiona împreună cu sistemele NATO, dat fiind că S-400 nu pot face acest lucru. “Evident că avem acum sisteme în regiune având capacitatea de a demonstra un grad ridicat de interoperabilitate”, a adăugat Wolters.

Compania Raytheon, care construieşte sistemul de apărare antirachetă Patriot, a prezentat de asemenea o ofertă înainte ca Turcia să aleagă S-400.

Turcia a continuat discuţiile cu consorţiul EUROSAM, plasat al doilea în licitaţie.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a declarat luna trecută că preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan i-a spus că Ankara discută achiziţionarea de sisteme de apărare aeriană din Franţa şi Italia în plus faţă de S-400.

Sursele din Ministerul Apărării au spus că Turcia, Franţa şi Italia îşi vor consolida cooperarea privind producţia în comun de sisteme electronice militare, software şi sisteme de simulare şi echipamente de război, precum şi sisteme de apărare antirachetă.

Scrisoarea de intenţie a fost semnată la Bruxelles unde ministrul turc al apărării Nurettin Canikli a participat la o reuniune a miniştrilor apărării din cadrul NATO. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele

350 de șacali din Delta Dunării vor fi împușcați pentru a limita pagubele Ca urmare a sesizărilor repetate din partea populației locale cu privire la...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.