X

Turcia ÎNCHIDE un punct de trecere în Kurdistan, dar deschide unul nou la granița cu Irakul

Turcia doreşte să deschidă un nou punct de trecere a frontierei cu Irakul în cooperare cu guvernul central de la Bagdad după ce va închide actuala graniţă ca răspuns la referendumul pentru independenţă organizat pe 25 septembrie în Kurdistanul irakian, a anunţat vineri premierul turc Binali Yildirim, relatează Reuters, conform agerpres.

“Am propus Bagdadului deschiderea unui nou punct de trecere a frontierei la Ovakoy, la vest de actualul punct de la Habur, şi aşteptăm sprijinul autorităţilor centrale. Vom fi bucuroşi să discutăm acest aspect cu (premierul irakian Haider) al-Abadi”, a spus Binali Yildirim, care a precizat că doreşte să intensifice cooperarea cu guvernul central irakian pe probleme politice, economice, de apărare şi securitate.

Citește și: Turcia se înarmează ‘până-n dinți’. Bugetul apărării crește cu 40% în 2018

Joi, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a anunţat că ţara sa va închide ‘în curând’ frontiera cu Kurdistanul irakian, care a votat, prin referendumul de pe 25 septembrie, în favoarea independenţei în pofida opoziţiei Bagdadului şi a statelor vecine.

Împreună cu guvernul de la Bagdad, Turcia şi Iranul impun deja o blocadă aeriană asupra Kurdistanului irakian, iar Teheranul a îngheţat schimburile petroliere cu această regiune.

Tags: ankarabagdadBinali YildirimfrontieragranitahaburHaider al-AbadiIrakKurdistanul irakianOvakoyturcia
Categorii: Sinteze