X

Turcia instalează un nou post militar în nordul Siriei

Armata turcă a început joi instalarea unui nou post de observaţie în provincia Idleb din nord-vestul Siriei, în cadrul eforturilor care vizează reducerea violenţelor în această ţară, a relatat agenţia naţională turcă de presă Anadolu, preluată de France Presse, potrivit agerpres.

Conform Anadolu, un convoi militar turc a intrat miercuri seară în Siria şi a fost desfăşurat la Maaret al-Numan, în sud-estul Idlebului, aşa-numită zonă de ‘dezescaladare’, pentru a instala acest nou post de observaţie.

Citeşte şi: 17 morţi în atacul din Florida. Cine este autorul masacrului – FOTO/VIDEO

Provincia rebelă Idleb este ultima care nu se află sub controlul Damascului. Ea este în prezent controlată de Hayat Tahrir al-Sham, grup islamist dominat de fosta ramură locală a Al-Qaida, precum şi de mai multe grupări rebele.

În cadrul discuţiilor de la Astana de anul trecut, Turcia, susţinătoare a rebelilor sirieni, şi Iranul şi Rusia, aliaţi ai regimului, s-au pus de acord asupra creării acestor zone de ‘dezescaladare’ menite a contribui la reducerea violenţelor în Siria, ţară marcată de un conflict din 2011.

Noul post de observaţie se situează la circa 70 de kilometri de frontiera cu Turcia, precizează Anadolu, şi la circa 10 kilometri de locul unde se află membri ai armatei lui Bashar al-Assad, precum şi grupuri armate susţinute de Iran.

Noua decizie a armatei turce vine în contextul în care forţele regimului sirian, susţinute de Moscova, desfăşoară o vastă ofensivă începând din decembrie în provincia Idleb.

Turcia şi Rusia s-au atenţionat reciproc recent, prima pentru a denunţa bombardamentele regimului sirian, iar a doua pentru a cere armatei turce să îi controleze mai bine pe rebelii pe care îi susţine la Idleb.

Citeşte şi: Ungaria va fi alături de maghiarii din Transcarpatia (Szijjarto)

Cinci posturi de observaţie ale Turciei au fost deja instalate la Idleb prin punerea în aplicare a acordului de la Astana, conform unui comunicat al armatei turce publicat luni.

Un soldat turc a fost ucis şi alţi cinci au fost răniţi într-un tir cu rachetă şi mortier în timpul instalării unuia din aceste posturi de observaţie la începutul lunii februarie.

Anunţul armatei turce vine în a 27-a zi a unei ofensive lansate de Ankara în enclava kurdă siriană Afrin, care se învecinează cu Idleb, împotriva miliţiilor kurde Unităţile de Apărare a Poporului (YPG), calificate drept organizaţie ‘teroristă’ de către Turcia, dar aliate cu SUA în lupta împotriva grupării jihadiste Statul Islamic (SI).

Tags: AfrinAl Qaidabashar al assadHayat Tahrir al-ShamIdlebIranMaaret al-Numanrusiasiriaturcia
Categorii: Știrile zilei