Turcia introduce de marţi taxe pentru pungile de plastic în încercarea de a combate poluarea

Publicat:

Comercianţii cu amănuntul din Turcia încep din prima zi a anului 2019 să nu mai ofere gratuit cumpărătorilor pungi de plastic, parte dintr-o iniţiativă guvernamentală pentru a contribui la reducerea poluării, informează dpa, scrie agerpres.

Preşedintele Recep Tayyip Erdogan a semnat în decembrie o lege privind protecţia mediului, introducând o taxă minimă de 25 kurus (4 euro cenţi) pentru fiecare pungă de plastic în supermarketuri şi magazine, în întreaga ţară.


Citește și : Donald Tusk felicită România pe Twitter cu ocazia preluării preşedinţiei Consiliului UE

Conform acestei legi, magazinele vor fi amendate dacă nu aplică această taxă.

”Pungile de plastic în toate punctele de vânzare, inclusiv pentru textile, jucării, electronice, alimente şi alte produse, vor fi vândute pentru cel puţin 25 de kurus începând cu 1 ianuarie 2019”, a scris ministrul mediului şi al urbanismul Murat Kurum luni pe site-ul ministerului.

Ecologiştii din Turcia duc de mult timp o campanie pentru a creşte gradul de conştientizare cu privire la pericolele materialelor plastice, pentru a încerca să pună capăt dependenţei de pungi de plastic în ţară.

Se estimează că aproximativ 35 miliarde de pungi de plastic sunt folosite anual în Turcia, potrivit guvernului. Acest lucru se traduce în 440 de pungi de plastic de unică folosinţă de persoană pe an, o cifră mult mai mare decât în unele ţări UE, în care oamenii folosesc mai puţin de 10. În Danemarca, de exemplu, utilizarea medie anuală a pungilor de plastic a fost de patru de persoană în 2017, potrivit Comisiei Europene.

Citește și : Opt răniți, în urma unui presupus atac terorist cu vehiculul la Tokyo

Guvernul turc intenţionează să reducă numărul de pungi de plastic per persoană la 90 până la sfârşitul anului 2019. Scopul este de a reduce această cifră la 40 de pungi în 2025, a adăugat Kurum.

Degradarea unei pungi de plastic durează 400 de ani, iar reciclarea este costisitoare, a declarat Kurum luni.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor

Mai mult de jumătate dintre statele UE cer un nou sistem care să faciliteze returnarea migranţilor Un număr de 17 state europene au cerut Comisiei...

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici

O moldoveancă de 18 ani, ucisă cu bestialitate de un vecin, la Băcău: Crima a avut loc sub ochii fraților mai mici O moldoveancă de...

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA

/FOTO/ Un nou record mondial! Cât cântărește cel mai mare pepene verde, cultivat vreodată de un bărbat din SUA A fost înregistrat un nou record...

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.