X

Turcia: Un jurnalist de la Cumhuriyet, achitat de acuzaţii de spionaj

Un tribunal turc a achitat luni un jurnalist de la cotidianul de opoziţie Cumhuriyet care era acuzat de spionaj, din cauza unui articol despre presupuse livrări de armament unor facţiuni în Siria, relatează AFP, potrivit news.ro .

Erdem Gül, şeful biroului Cumhuriyet la Ankara, a fost achitat de un tribunal penal de la Istanbul, au anunţat cotdianul şi agenţia de presă de stat Anadolu.

Citește și : ”Suntem de acord” cu Trump despre ”prostia şi stupiditatea” SUA (Moscova)

Gül a fost condamnat în 2016 la cinci ani de închisoare, după ce a fost găsit vinovat de ”spionaj”, în urma publicării în 2014 de către ziar a unei anchete potrivit căreia camioane încărcate cu armament, închiriate de serviciile secrete, au fost interceptate la frontiera siriană.

Însă Curtea turcă de Casaţie a anulat în martie această condamnare, apreciind că nu există suficiente elemente care să susţină acuzaţiile. Ea a recomandat achitarea.

”Jurnalismul nu este şi nu poate să fie o infracţiune”, a reacţionat, pe Twitter, Gül după ce tribunalul a luat această hotărâre luni.

Gül a fost judecat în acest caz împreună cu redactorul-şef al Cumhuriyet de la acea vreme, jurnalistul Can Dündar, care are reşedinţa în Germania.

Can Dündar nu a fost achitat de tribunalul de la Istanbul, iar procesul său continuă.

În martie, Curtea de Casaţie a casat, de asemenea, prima condamnare a acestuia la cinci ani şi zece luni de închisoare, însă pentru a cere o creştere a pedepsei.

Publicarea anchetei de către Cumhuriyet, în 2014, a provocat furia actualului preşedinte Recep Tayyip Erdogan, care a ameninţat că ziarul ”va plăti un preţ mare”.

Acest cotidian de opoziţie, unul dintre decanii de vârstă ai presei turce, s-a confruntat cu numeroase dificultăţi judiciare în ultimii ani.

Citește și : Putin califică drept „reuşite” şi „utile” discuţiile purtate cu Trump

Mai mulţi dintre conducătorii şi jurnaliştii săi au fost condamnaţi în aprilie, după ce au fst găsiţi vinovaţi de ”activităţi teroriste”, după care au fost eloberaţi pe timpul procedurii în apel.

ONG-uri de apărarea libertăţii presei denunţă cu regularitate eroziunea acestei libertăţi în Turcia, mai ales după tentativa de loviturp de stat din 2016, urmată de arestarea unor jurnalişti în închiderea unor instituţii de presă.

Turcia ocupă locul 157 din 180 în clasamentul libertăţii presei întocmit de RSF.

Tags: achitareankaraCumhuriyetErdem Gulinchisoarejurnalistsiriatwitter
Categorii: Diaspora