X

Turcia l-a arestat pe creierul unui atac sângeros. Forțele speciale au intrat în Siria pentru a-l captura

Serviciile de informaţii turce au arestat în Siria un bărbat suspectat pentru coordonarea unui atentat cu bombă în mai 2013 în sudul Turciei în care au fost ucise 53 de persoane, a informat un oficial al serviciilor de securitate turce, relatează Reuters şi AFP, potrivit agerpres.

Yusuf Nazik, 34 de ani, presupusul creier al dublului atentat cu maşină capcană, a fost capturat în oraşul sirian Latakia (nord-vest) în timpul unei operaţiuni conduse de serviciile de informaţii turce (MIT), a anunţat agenţia de presă Anadolu.

Citește și: MĂCEL în Afganistan. 68 de morți într-un atentat sinucigaș

Potrivit Anadolu, în timpul interogatoriului, Yusuf Nazik a mărturisit că a primit ordine de la serviciile de informaţii siriene să planifice un atac în oraşul de frontieră turc Reyhanli şi a aranjat transportul explozibililor în Turcia.

Pe 11 mai 2013, explozia a două vehicule capcană a ucis 53 de persoane în Reyhanli, un mare oraş agricol din sudul Turciei, lângă graniţa cu Siria.

Ankara a imputat atacul grupării turce marxiste clandestine ‘Acilciler’, având legătură cu serviciile de informaţii siriene. Regimul de la Damasc a negat orice implicare.

Citește și: Verdict dur în Peru: Toți liderii unei gherile maoiste au fost condamnați pe viață

‘Luăm foarte în serios informaţiile furnizate de Yusuf Nazik în legătură cu implicarea membrilor serviciilor de informaţii siriene’, a afirmat un oficial turc sub rezerva anonimatului.

În luna februarie, 22 de persoane au fost arestate în legătură cu acest atentat.

Oraşul Reyhanli găzduieşte mii de refugiaţi sirieni. După o serie de atentate în regiune în 2013, Turcia a întărit controalele de-a lungul graniţei sale de 900 kilometri cu Siria.

Tags: Latakiamasina capcanaReyhanlisiriaturciaYusuf Nazik
Categorii: Sinteze