X

Turcia lansează primul experiment cu o monedă digitală proprie, lira digitală

Turcia a dus la capăt un prim experiment de succes de plată cu o monedă digitală proprie, lira digitală, care pe parcursul următorului an va începe să fie utilizată deja cu anumite bănci şi companii de tehnologie financiară, a anunţat joi Banca Centrală turcă, citată de agenţia EFE, potrivit agerpres.  

Turcia a lansat în septembrie 2021 un studiu pilot pentru crearea unei monede proprii bazate pe tehnologia “blockchain”, similară popularului bitcoin, dar sub controlul Băncii Centrale.

Citește și : Kievul se aşteaptă la întreruperi repetate de electricitate toată iarna

“În 2023, Banca Centrală va extinde platforma de colaborare cu lira digitală turcă pentru a implica anumite bănci şi companii de tehnologie financiară”, a precizat banca într-un comunicat publicat pe pagina sa de web.

Numeroase ţări lucrează la proiecte similare de monede digitale controlate de stat şi Uniunea Europeană analizează crearea unei versiuni digitale a euro, mai scrie EFE.

Criptomonedele sunt foarte populare în Turcia, unde mulţi cetăţeni investesc pe burse digitale în contextul deprecierii lirei turceşti şi al inflaţiei ridicate.

Citește și : Ce conţine planul de pace al lui Zelenski

Tags: bitcoinBlockchainmonedă digitalăturcia
Categorii: Diaspora