X

Turcia îl menține în arest preventiv pe pastorul american Andrew Brunson, judecat de ”terorism”

Un tribunal turc a dispus miercuri menţinerea în arest preventiv a pastorului american Andrew Brunson, judecat de ”terorism” într-un caz care afectează puternic relaţiile între Ankara şi Washington, relatează AFP, conform news.ro .

Hotărârea a fost luată în a treia înfăţişare a acestui proces, la Aliaga, în provincia Izmir (vest), potrivit unei corespondente AFP la tribunal. Procesul a fost amânat pe 12 octombrie.

Citește și : Orban scoate Ungaria dintr-un proiect ONU

Procesul pastorului, deţinut din octombrie 2016 sub acuzaţia de activităţi ”teroriste” şi de ”spionaj”, a tensionat şi mai mult relaţiile deja tensionate de peste doi ani între Turcia şi Statele Unite.

”Ei îl prezintă ca pe un spion. Însă eu sunt mai spion ca el”, a scris pe Twitter, în aprilie, preşedintele american Donald Trump, care l-a catalogat pe Brunson drept ”un om bun (…) persecutat în Turcia fără motiv”.

La finalul audierii de miercuri, pastorul Brunson, care riscă până la 35 de ani de închisoare în acest proces, deschis pe 16 aprilie, a salutat cu mâna persoanele venite să-l susţină la Aliaga.

Menţinerea sa în detenţie spulberă speranţele susţinătorilor săi, iar avocatul pastorului, Cem Halavurt, a declarat miercuri dimineaţa că se aştepta la eliberarea acestuia.

”Suntem dezamăgiţi de deznodământul audienţei care a avut loc astăzi (miercuri)”, a reacţionat însărcinatul american cu Afaceri la Ankara Philip Kosnett, prezent la tribunal.

”NICI CEL MAI MIC INDICIU”

La precedenta înfăţişare, în mai, pastorul a fost de asemenea menţinut în arest preventiv, tribunalul invocând un ”risc de a fugi”.

”Am citat actul de acuzare, am asistat la trei audieri. Nu cred că există cel mai mic indiciu că pastorul Brunson este vinovat de vreo activitate infracţională sau teroristă”, a declarat Kosnett după audiere.

Soţia pastorului, Norine Brunson, a asistat la audiere.

Patru noi martori, doi ai acuzării şi doi ai apărării, au fost audiaţi miercuri.

Înainte de începutul şedinţei, Kosnett a îndemnat la ”soluţionarea cât mai rapidăa cazului”. Acest lucru ”ar fi benefic pentru toată lumea”, a declarat el.

Potrivit însărcinatului cu Afaceri, cazul pastorului Brunson a fost evocat în cursul unei convorbiri telefonice, luni, între preşedinţii turc Recep Tayyip Erdogan şi american Donald Trump.

”Cei doipreşedinţi s-au angajat să restabilească relaţia (americano-turcă) şi avem multe de făcut în vederea concretizării acestui angajament”, a adăugat el.

În cursul audierii, în mai, Brunson, care conducea înainte să fie arestat o micăbiserică protestantă la Izmir, a dezminţit ferm că a ajutat grupări ”teroriste”, în urma unor acuzaţii formulate de martori ai acuzării.

Autorităţile turce îl acuză că a acţionat în contul reţelei predicatorului Fethullah Gülen, căruia Ankara îi impută puciul eşuat din iulie 2016, dar şi al Partidului Muncitorilor din Kurdistan (PKK). Aceste două organizaţii sunt considerate teroriste de către Turcia.

Citește și : Moscova pregăteşte cu Phenianul o întâlnire la nivel înalt între Putin şi Kim Jong-Un

Instalat în Turcia de aproximativ 20 de ani, Brunson este acuzat de asemenea de spionaj în scopuri politice sau militare.

Acest caz a contribuit la tensionarea relaţiilor între Washington şi Ankara, tensionate deja din cauza numeroaselor diferende – mai ales pe tema susţinerii americane a unei miliţii kurde siriene şi refuzului american de a-l extrăda pe Gülen, instalat în Statele Unite.

În septembrie, Erdogan a evocat ideea unui schimb al pastorului Brunson cu predicatorul Gülen, o ipoteză respinsă de Washington.

Tags: Andrew Brunsonarest preventivpastorspionturcia
Categorii: Diaspora