X

Turcia ordonă arestarea lui Serpil Kemalbay, co-liderul HDP

Turcia a ordonat arestarea a 17 membri, printre care unul dintre cei doi co-lideri, ai principalului partid prokurd în legătură cu opoziţia lor la ofensiva armatei turce în nordul Siriei, transmite Reuters, potrivit agerpres.

De la lansarea campaniei în zona oraşului Afrin (nord-vestul Siriei), în urmă cu trei săptămâni, autorităţile turce au anunţat că îi vor aresta pe cei care critică sau se opun acestei operaţiuni.

Citeşte şi: Şeful diplomaţiei germane îl critică dur pe posibilul său succesor

Până în prezent, circa 600 de persoane au fost arestate pentru că au protestat sau pentru că au postat pe reţelele de socializare online mesaje contra ofensivei.

Potrivit agenţiei de presă oficiale turce Anadolu, 17 suspecţi au fost acuzaţi pentru tentativă de organizare a unor proteste şi confruntări sub pretextul opoziţiei faţă de ofensiva din Afrin.

Printre aceşti suspecţi se află Serpil Kemalbay (foto), co-liderul Partidului Democratic al Poporului (HDP). Al doilea partid parlamentar turc de opoziţie, HDP este singura formaţiune politică importantă care se opune campaniei din Afrin, al cărei nume de cod este ‘Operaţiunea Ramura de Măslin’.

Celălalt co-lider al HDP, Selahattin Demirtas, se află în detenţie ca urmare a presupuselor legături cu militanţii kurzi. 

Citeşte şi: Italia. Ciocniri violente între poliţişti şi membri unei grupări de extremă dreapta

Tags: kurziPartidul Democrat Popular (HDP)Ramura de măslinSelahattin DemirtasSerpil Kemalbaysiriaturcia
Categorii: Sinteze