Turcia nu poate fi condamnată de “tribunale virtuale” din SUA (Erdogan)

Publicat:

Turcia nu poate fi condamnată de “tribunale virtuale” din SUA, a apreciat sâmbătă preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan, referindu-se la un proces care are loc la New York împotriva omului de afaceri turc de origine iraniană Reza Zarrab care l-a implicat pe liderul de la Ankara în încălcarea embargoului american impus Iranului, transmite agerpres .

“Ţara mea nu va putea fi niciodată condamnată de tribunale virtuale, înfiinţate de nenorociţii din FETO”, acronim utilizat de Ankara pentru a desemna reţeaua condusă de clericul turc autoexilat Fethullah Gülen, a declarat Erdogan într-un discurs televizat, rostit la Kars (nord-estul Turciei).


Autorităţile turce îl acuză pe Gülen, instalat în SUA de la sfârşitul anilor 1990, că s-a aflat în spatele loviturii de stat ratate din Turcia, din iulie 2016, acuzaţii negate de predicatorul turc.

Citește și : Michael Flynn este pregătit să depună mărturie că Donald Trump i-a cerut să stabilească contacte cu ruşii

“Unii încearcă să-mi judece ţara cu tribunal fictive (…)”, a mai spus şeful statului turc.

Arestat la Miami în martie 2016, Zarrab, un magnat al aurului, este martorul-cheie într-un proces la New York al unui şef al băncii publice turce Halkbank, Mehmet Hakan Atilla, acuzat că a ajutat Iranul în încălcarea sancţiunilor americane impuse Republicii Islamice.

Joi, în cea de-a doua zi a depoziţiei sale, Zarrab a a declarat că, în octombrie 2012, Erdogan, prim-ministru la acea dată, a dat “instrucţiuni” pentru ca alte două bănci turce să poată participa, de asemenea, la stratagema în care Halkbank juca rolul central pentru a încălca sancţiunile impuse Iranului.

Premierul turc, Binali Yildirim, şi-a exprimat vineri speranţa că Zarrab va reveni asupra mărturiei împotriva preşedintelui Erdogan, prim-ministru la acea dată, pe care a numit-o “o eroare”.

Miercuri, Zarrab a mai afirmat că i-a plătit zeci de milioane de euro mită ministrului economiei de la acea dată, Zafer Caglayan.

Zarrab, 34 de ani, trebuia să apară şi el ca acuzat în acest proces, înainte de a deveni martorul-cheie după ce a pledat vinovat şi a decis să coopereze cu guvernul american.

În faţa instanţei, omul de afaceri, cunoscut până atunci în Turcia pentru stilul de viaţă luxos şi soţia sa, o celebră cântăreaţă, a oferit detalii despre cum a ajutat la convertirea banilor din hidrocarburile iraniene plasaţi la Halkbank în aur.

Aurul era transportat în valize la Dubai şi apoi revândut în valută nedetectabilă guvernului iranian.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

La Chişinău se desfăşoară IT Career Expo 2024, cel mai amplu eveniment de orientare profesională în domeniul IT

La Chişinău se desfăşoară IT Career Expo 2024, cel mai amplu eveniment de orientare profesională în domeniul IT IT Career Expo 2024, considerat de specialişti...

Erdogan acuză Israelul că l-a atacat ‘fără rușine’ pe secretarul general al ONU

Erdogan acuză Israelul că l-a atacat 'fără rușine' pe secretarul general al ONU Președintele Turciei, Recep Tayyip Erdoğan, a acuzat vineri Israelul că l-a atacat...

Judocanul Vadim Ghimbovschi a obținut medalia de bronz la Campionatul Mondial U21

Judocanul Vadim Ghimbovschi a obținut medalia de bronz la Campionatul Mondial U21 Judocanul Vadim Ghimbovschi (90 kg) a cucerit medalia de bronz la Campionatul Mondial...

Trump sugerează că Israelul ar trebui să atace instalaţiile nucleare iraniene

Trump sugerează că Israelul ar trebui să atace instalaţiile nucleare iraniene Fostul preşedinte Donald Trump a sugerat vineri că Israelul ar trebui să lovească instalaţiile...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.