Turcia poate contribui la o încheiere echitabilă a războiului în Ucraina, i-a transmis Erdogan lui Putin la Astana

Publicat:

Turcia poate contribui la o încheiere echitabilă a războiului în Ucraina, i-a transmis Erdogan lui Putin la Astana

Preşedintele Turciei, Recep Tayyip Erdogan, i-a transmis miercuri omologului său rus Vladimir Putin că Ankara ar putea contribui la stabilirea unei baze pentru a se pune capăt războiului dintre Ucraina şi Rusia şi că este posibilă o pace echitabilă care să convină ambelor părţi, a anunţat preşedinţia turcă, potrivit Reuters.

Cei doi lideri au discutat, de asemenea, despre războiul din Fâşia Gaza şi despre modalităţile de încheiere a conflictului din Siria, a afirmat preşedinţia turcă într-un comunicat emis la finalul întâlnirii dintre Erdogan şi Putin în marja summitului Organizaţiei de Cooperare de la Shanghai (OCS) din Kazahstan, scrie stiripesurse.


Citește și : Mircea Geoană contraatacă după acuzațiile de plagiat

Cu ocazia acestei întâlniri, Erdogan şi-a reiterat invitaţia făcută lui Putin de a efectua o vizită în Turcia, afirmând că îl aşteaptă “cât mai curând posibil”, informează EFE.

“Vă aştept, domnule preşedinte, cât mai curând posibil în ţara mea”, a insistat Erdogan în discuţia purtată cu Putin, care, la rândul său, i-a promis liderului turc că va veni “negreşit”.

În acelaşi timp, preşedintele turc a salutat dezvoltarea relaţiilor bilaterale între Turcia şi Rusia, în pofida “dificultăţilor de moment”.

“Am observat o uşoară scădere a volumului schimburilor comerciale în ultimele luni, dar acesta rămâne la un nivel destul de ridicat, de 55 de miliarde, dacă îl calculăm în dolari”, a completat Putin.

Erdogan, la rândul său, a afirmat că obiectivul actual este de a creşte comerţul bilateral la 100 miliarde de dolari.

Liderul rus a adăugat că toate proiectele majore implementate în comun de Moscova şi Ankara sunt puse în aplicare în conformitate cu termenele convenite: “Nu există nicio schimbare în acest sens!”.

Putin s-a referit, de asemenea, la cooperarea ruso-turcă în domeniul turismului şi a reamintit că numai anul trecut aproximativ 7 milioane de ruşi au vizitat Turcia.

Citește și: Moldova îşi trimite militarii în Somalia

La finele anului trecut, planurile lui Putin de a vizita Turcia, unde ultima oară s-a deplasat în ianuarie 2020 – înainte de declanşarea invaziei ruse în Ucraina în februarie 2022 -, nu s-au materializat.

Organizaţia de Cooperare de la Shanghai (OCS), creată în 2001, cuprinde în prezent China, India, Iran, Kazahstan, Kârgâzstan, Pakistan, Rusia, Tadjikistan şi Uzbekistan, în timp ce Belarusul este aşteptat să devină cel de-al zecelea membru al său în cadrul actualului summit, care începe miercuri seară cu un dineu informal şi va continua joi cu o reuniune a liderilor ţărilor membre şi statelor prietene.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Directorul interimar al Serviciului Vamal, Viorel Doagă a avut o întrevedere de lucru cu șeful EUBAM în Republica Moldova

Directorul interimar al Serviciului Vamal, Viorel Doagă a avut o întrevedere de lucru cu șeful EUBAM în Republica Moldova Continuarea dialogului constructiv între Serviciul Vamal...

75 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări: Maia Sandu, Igor Grosu și Dorin Recean au depus flori la a monumentul...

75 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări: Maia Sandu, Igor Grosu și Dorin Recean au depus flori la a monumentul...

Zi de doliu: Republica Moldova comemorează 75 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări

Zi de doliu: Republica Moldova comemorează 75 de ani de la cea de-a doua operațiune de deportări Republica Moldova comemorează 75 de ani de la...

Dorin Recean, întrevedere de rămas-bun cu directorul adjunct al USAID în R.Moldova, John P. Riordan

Dorin Recean, întrevedere de rămas-bun cu directorul adjunct al USAID în R.Moldova, John P. Riordan Prim-ministrul Dorin Recean a avut o întrevedere de rămas-bun cu...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.