X

Turcia, pregătită să negocieze un acord de delimitare maritimă cu Egiptul în Mediterana de Est

Turcia s-a declarat pregătită miercuri să negocieze un acord de delimitare maritimă cu Egiptul în Mediterana de Est, bogată în hidrocarburi, în cazul ameliorării relaţiilor tensionate de ani de zile, relatează France Presse, potrivit agerpres

‘În funcţie de evoluţia relaţiilor noastre, am putea negocia pe tema frontierelor noastre maritime cu Egiptul şi semna un acord pe viitor’, a declarat ministrul turc de externe Mevlut Cavusoglu în cursul unei conferinţe de presă la Ankara.

Citește și : Germania respinge criticile UE privind restricţiile impuse la frontiere

Aceste declaraţii vin după ce Turcia, simţindu-se exclusă de la împărţirea zăcămintelor de gaze în Mediterana de Est, şi-a intensificat în ultimele luni explorările unilaterale, spre marea nemulţumire a riveranilor.

Relaţiile între Ankara şi Cairo, în special, sunt puternic tensionate de la destituirea în 2013 a primului preşedinte democratic ales în Egipt, Mohamed Morsi, care provenea din mişcarea Fraţii musulmani şi era susţinut de Turcia.

Preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan l-a calificat în repetate rânduri drept un ‘pucist’ pe actualul preşedinte egiptean Abdel Fattah al-Sissi, dar şi-a atenuat aceste critici în condiţiile în care Ankara caută să-şi îmbunătăţească raporturile cu ţările din regiune.

În august, Egiptul şi Grecia au semnat un acord de delimitare a frontierelor maritime, pe fondul unei crize dintre Ankara şi Atena pe tema hidrocarburilor din Mediterana de Est, ceea ce a suscitat indignarea părţii turce.

Cu toate acestea, ministrul Cavusoglu a subliniat miercuri că Egiptul a ‘respectat frontierele de sud ale platoului nostru continental chiar şi după semnarea acordului cu Grecia’.

‘Şi-a derulat activităţile fără să ne încalce frontierele. Considerăm aceasta drept un pas pozitiv’, a adăugat Cavusoglu.

Cipru, Grecia, Egipt, Israel, Iordania, Italia şi teritoriile palestiniene au creat în 2019 ‘Forumul gazelor din Mediterana de Est’ în 2019, fără să invite şi Turcia.

Citește și : Generaţia Identitară a fost DIZOLVATĂ în Franţa

Explorarea gazelor de către Turcia în zonele maritime disputate cu Grecia şi Cipru îi afectează relaţiile cu vecinii mediteraneeni de luni de zile.

Responsabili greci şi turci s-au reunit în ianuarie la Istanbul pentru ‘contacte exploratorii’ în legătură cu divergenţele între Ankara şi Atena, fără însă să reuşească să ajungă la un acord pentru moment. Negocierile urmează să continue la Atena la o dată care nu a fost stabilită deocamdată.

Tags: egipthidrocarburiMediterana de Estturcia
Categorii: Sinteze