Turcia rămâne ‘în picioare’: ‘Nu am făcut nicio promisiune nimănui referitor la rachetele S-400’

Publicat:

Turcia nu a făcut nicio promisiune nimănui cu privire la instalarea sau utilizarea sistemelor de apărare antiaeriană S-400, de producţie rusească, a declarat ministrul de externe turc Mevlut Cavusoglu, citat marţi de media turce, transmite Reuters, potrivit agerpres.

Washingtonul i-a transmis Turciei că sistemele S-400 nu sunt compatibile cu NATO şi că reprezintă o ameninţare pentru secretele tehnologice ale avionului F-35, avertizând Ankara că va suporta sancţiuni dacă nu renunţă la sistemele de fabricaţie rusească.


Citește și: INTERMEDIARUL din cazul lui Daphne Caruana Galizia a fost GRAȚIAT

De asemenea, după livrarea primelor sisteme S-400 către Turcia, SUA au exclus această ţară din programul de dezvoltare a avioanelor F-35, la care Ankara participa în calitate de producător şi cumpărător.

Achiziţionarea de către Turcia a acestui sistem de apărare aeriană rusă este un motiv al tensionării relaţiilor între Ankara şi Washington. Problema a fost evocată în timpul întâlnirii de la mijlocul lunii noiembrie, la Washington, între preşedinţii american şi turc, Donald Trump şi Recep Tayyip Erdogan.

Pe de altă parte, Rusia şi-a exprimat marţi speranţa că va parafa un nou acord cu Ankara privind sistemele S-400 în prima jumătate a anului viitor.

VEZI și: CUTREMUR puternic în Albania. Mai multe clădiri s-au prăbușit – VIDEO

Şeful companiei de armament Rosoboronexport, Aleksandr Mikheev, a transmis acest mesaj într-un interviu acordat agenţiei de presă RIA Novosti.

”Sperăm că în prima jumătate a anului 2020 vom semna documentele contractuale. Dar vreau să subliniez că actuala cooperare tehnică militară cu Turcia nu se limitează la furnizarea de S-400. Avem planuri mari”, a explicat Mikheev.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.