Turcia redeschide procesul privind protestele din Gezi

Publicat:

Un tribunal din metropola turcă Istanbul deschide vineri un proces controversat privind protestele din Gezi, la aproape opt ani de la desfăşurarea lor, relatează DPA, potrivit agerpres.

Cei 16 inculpaţi, dintre care unii au fost achitaţi anterior, sunt judecaţi pentru mai multe capete de acuzare, printre care şi tentativă de răsturnare a guvernului.


Citeşte şi: Mii de cehi cer în stradă independenţa justiţiei – Black News

Osman Kavala, un filantrop care a fost închis timp de peste trei ani, este de asemenea judecat şi acuzat de spionaj.

Protestele din Gezi din vara lui 2013, în mare parte paşnice, au început ca o formă de opoziţie faţă de dezvoltarea Parcului Gezi din centrul Istanbulului.

Apoi ele s-au extins şi au devenit demonstraţii la nivel naţional împotriva politicilor autoritare ale lui Recep Tayyip Erdogan, care atunci era prim-ministru şi care acum este preşedinte.

Guvernul a reprimat cu brutalitate protestele.

Şapte dintre inculpaţi se află în străinătate, inclusiv jurnalistul Can Dundar, care trăieşte în Germania.

Cazurile au fost iniţial separate, iar Kavala şi restul inculpaţilor au fost achitaţi. Totuşi, Kavala a fost rapid arestat din nou sub alte capete de acuzare legate de tentativa de lovitură de stat din 2016. El neagă toate acuzaţiile.

Aceste proceduri judiciare au fost integrate în procesul care începe vineri.

Curtea Europeană a Drepturilor Omului (CEDO) a cerut în decembrie 2019 eliberarea lui Kavala, invocând lipsa de dovezi împotriva sa.

Citeşte şi: Hamas revendică VICTORIA în confruntarea armată cu Israelul – Black News

Instanţele din Turcia au refuzat să facă la fel, chiar dacă deciziile CEDO sunt tehnic obligatorii pentru Turcia, stat membru al Consiliului Europei.

În vârstă de 63 de ani, Kavala este fondatorul organizaţiei neguvernamentale Anadolu Kultur, care promovează schimburile şi dialogul între Turcia şi vecinii săi prin opere culturale şi artistice.

El este în detenţie preventivă din noiembrie 2017 fără o condamnare. Ceilalţi opt inculpaţi aflaţi încă în Turcia sunt supuşi unei interdicţii de ieşire din ţară.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia

Un moldovean l-a ucis pe bătrânul de care avea grijă în Italia Un bărbat de 81 ani din Italia a fost omorât cu cruzime de...

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău

Diaspora Business Forum 2024, în august, la Chișinău La sfârșitul celei de-a treia săptămâni a lunii august, la Chișinău va fi organizat Diaspora Business Forum...

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă

Încă un moldovean acuzat de crimă în Italia. Ar fi ucis bătrânul de care avea grijă Încă un cetățean moldovean este acuzat de comiterea unei...

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon

Un moldovean este acuzat în Italia că şi-a strangulat iubita şi apoi a aruncat-o de la balcon Angelina Soares De Souza, o femeie de 46...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.