Turcia a reluat procesele legate de libertatea de exprimare

Publicat:

Procesul împotriva angajaţilor publicaţiei de opoziţie Cumhuriyet, acuzaţi de “activităţi teroriste”, un proces emblematic pentru eroziunea libertăţii presei în Turcia, a fost reluat marţi la Istanbul, cu puţin timp înaintea celui împotriva romancierei Asli Erdogan, acuzată de “propagandă”, relatează France Presse, conform agerpres.

În total, 17 conducători, jurnalişti şi alţi foşti sau actuali angajaţi ai ziarului Cumhuriyet, dintre care patru se află în arest preventiv, sunt acuzaţi că au ajutat trei “organizaţii teroriste armate”. Pentru acest delict, ei riscă până la 43 de ani de închisoare.


Cu puţin timp înainte de începerea audierii, susţinători ai Cumhuriyet, un ziar foarte critic la adresa preşedintelui Recep Tayyip Erdogan, s-au adunat în faţa tribunalului din Caglayan pentru a cere “dreptate”, potrivit unui reporter AFP.

Citeşte şi: Dezvăluirile legate de Kevin Spacey ÎNCHID ‘House of Cards’

“Opriţi vânătoarea de opozanţi, arestarea de jurnalişti!”, au scandat aceştia.

Această nouă audiere în proces, simbolic pentru atacurile la adresa libertăţii presei de la tentativa de lovitură de stat din 15 iulie 2016, are loc exact la un an de la primul val de arestări declanşat împotriva angajaţilor Cumhuriyet.

Arestat la 31 octombrie 2016, redactorul-şef al publicaţiei, Murat Sabuncu, este încarcerat de atunci. Patronul ziarului, Akin Atalay, unul dintre reporterii de investigaţie Ahmet Sik, precum şi contabilul Yusuf Emre Iper se află în închisoare de mai multe luni.

Puciul eşuat a fost urmat de arestări în masă în rândul presupuşilor susţinători ai predicatorului Fethullah Gulen, considerat de Ankara drept “creierul” loviturii de stat, cu toate că acesta neagă orice implicare. Dar aceste epurări au vizat de asemenea mediile critice la adresa puterii şi cercurile prokurde.

Citeşte şi: Avocatul lui Puigdemont anunţă intenţiile clientului său

Astfel, scriitoarea Asli Erdogan, urmărită în justiţie pentru “propagandă teroristă” în favoarea rebelilor kurzi din Partidul Muncitorilor din Kurdistan (PKK), a fost de asemenea convocată la tribunal marţi într-un proces la finalul căruia riscă închisoarea pe viaţă.

Romanciera, care nu are nicio legătură cu preşedintele Erdogan, este urmărită pentru că a colaborat cu publicaţia kurdă Özgür Gündem. Arestarea şi detenţia sa de 132 de zile au provocat un val de indignare în Turcia şi în Occident.

Turcia ocupă locul 155 din 180 în clasamentul pe 2017 al libertăţii presei stabilit de organizaţia neguvernamentală Reporteri fără Frontiere.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”

S-a stins din viață Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar” Jon Landau, producătorul premiat cu Oscar pentru „Titanic” şi „Avatar”, care...

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT)

Detalii interne privind inteligența artificială ale OpenAI au fost furate înntr-un atac cibernetic în 2023 (NYT) Un hacker a avut acces la sistemele interne de...

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august

Armata germană va înceta să exploateze baza aeriană din Niger pe 31 august Armata germană va înceta să exploateze baza sa de transport aerian din...

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli

Alertă maximă în Italia: Erupții vulcanice uriașe pe insula turistică Stromboli Doi dintre vulcanii activi ai Italiei sunt în plin proces de erupție. Insula turistică...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.