X

Turcia respinge declaraţiile lui Macron şi anunţă pe ce baricadă se află în Siria

Turcia a transmis luni că nu ia partea niciuneia dintre puterile angajate într-o confruntare pe tema situaţiei din Siria, după ce preşedintele francez Emmanuel Macron a afirmat că loviturile aeriene întreprinse de Washington, Londra şi Paris au spart unitatea dintre Ankara şi Moscova în acest dosar, informează AFP, potrivit agerpres.

“Politica Turciei în Siria nu înseamnă să fii cu sau împotriva cuiva. Politica noastră este clară şi presupune să fim de partea legii şi a ceea ce este just”, a afirmat purtătorul de cuvânt al guvernului turc, Bekir Bozdag, în declaraţii retransmise de televiziuni turce de la Doha.

Citeşte şi: Două avioane s-au ciocnit în aer; ambii piloţi au murit

Bozdag a fost întrebat cu privire la declaraţiile lui Macron care a afirmat într-un interviu difuzat duminică seara că loviturile aeriene întreprinse sâmbătă de Paris, Washington şi Londra în Siria, ca răspuns la un presupus atac chimic imputat regimului de la Damasc, au spart unitatea dintre Turcia şi Rusia, care îşi coordonează de obicei în mod strâns eforturile în dosarul sirian.

“Prin aceste lovituri şi această intervenţie, noi i-am separat în această problemă pe ruşi de turci. (…) Turcii au condamnat atacul chimic şi au susţinut operaţiunea pe care am condus-o”, a declarat Macron.

Bozdag a subliniat că Turcia se opune “susţinerii oferite regimului” (de la Damasc) de ţări precum Rusia, dar “şi sprijinului adus organizaţiilor teroriste”, citând în special miliţia kurdă a Unităţilor de Apărare a Poporului (YPG), susţinută de Washington şi alte ţări occidentale în cadrul luptei împotriva jihadiştilor din gruparea Stat Islamic (SI). “Cei care apără ceea ce este just pot avea divergenţe, însă principiile Turciei sunt clare”, a adăugat Bozdag.

Citeşte şi: James Comey ‘îl desfiinţează’ pe Trump: ‘Este INAPT moral să fie preşedintele SUA’

Palatul Elysee a anunţat sâmbătă că Emmanuel Macron doreşte “intensificarea” în zilele următoare a eforturilor “concertate” cu Turcia, pentru a găsi “o soluţie politică inclusivă în Siria”. Preşedintele francez a discutat la telefon cu omologul său turc Recep Tayyip Erdogan şi “l-a felicitat” pentru declaraţiile în susţinerea loviturilor în Siria.

Preşedintele turc, a cărui ţară îi susţine pe insurgenţii care încearcă să-l înlăture de la putere pe preşedintele sirian Bashar al-Assad, a salutat loviturile asupra Siriei, apreciind că acestea constituie “un răspuns corespunzător” la “atacurile inumane” întreprinse de regimul de la Damasc.

Respectivul sprijin turc acordat loviturilor aeriene occidentale au marcat o rară disonanţă publică cu privire la dosarul sirian între Ankara şi Moscova, aceasta din urmă opunându-se în mod ferm intervenţiei militare.

Citeşte şi: După bombardarea Siriei, experţii internaţionali verifică folosirea armelor chimice

Tags: ankarabashar al assadBekir BozdagEmmanuel MacronfrantamoscovaPalatul ElyseeRecep Tayyip Erdoganrusiasiriaturcia
Categorii: Știrile zilei