Turcia riscă sancţiuni europene drastice în cazul lui Osman Kavala

Publicat:

Consiliul Europei a anunţat vineri că a demarat o procedură în vederea unor eventuale sancţiuni împotriva Turciei, care l-a menţinut în detenţie pe Osman Kavala, cunoscut om de afaceri şi mecena turc, în pofida unei decizii a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) care cerea “eliberarea sa imediată” în decembrie 2019, informează AFP, potrivit agerpres.

Comitetul de miniştri al Consiliului Europei, însărcinat să supravegheze punerea în aplicare a deciziilor CEDO, a adresat o “notificare oficială Turciei în cazul Kavala”, anunţă organizaţia paneuropeană într-un comunicat, prima etapă a unei lungi proceduri ce ar putea duce la sancţiuni.


Citeşte şi: Marea Mediterană, scena unui exerciţiu militar ieşit din comun! 6.000 de militari au fost mobilizaţi – Black News

Aceasta este numai a doua oară când organizaţia cu sediul la Strasbourg recurge la această procedură, după ce a utilizat-o prima dată împotriva Azerbaidjanului, în 2017.

În decembrie 2019, CEDO a decis că plasarea în detenţie a lui Kavala a avut loc “în absenţa unor dovezi incriminatorii suficiente” şi a avut drept scop “să-l reducă la tăcere” şi “să descurajeze alţi apărători ai drepturilor omului”.

Opozantul, figură importantă a societăţii civile, este acuzat din 2013 de regimul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan că vrea să destabilizeze Turcia.

În “rezoluţia interimară” adoptată joi, Comitetul de miniştri al Consiliului Europei le cere autorităţilor turce să asigure “eliberarea imediată” a lui Osman Kavala şi “să vegheze la închiderea procedurii penale la adresa lui, în baza concluziilor Curţii Europene”.

Fără un răspuns din partea Ankarei la această notificare, Comitetul de miniştri ar urma să decidă, în timpul reuniunii sale din 2 februarie 2022, sesizarea CEDO în acest dosar.

Îi revine CEDO să constate apoi oficial că Turcia nu l-a eliberat pe Osman Kavala şi prin urmare nu s-a conformat obligaţiei sale de a respecta deciziile Curţii.

În acest caz, Comitetul de miniştri ar putea, în timpul unei reuniuni ulterioare, să impună sancţiuni împotriva Ankarei.

Citeşte şi: În interiorul vieții ‘ciudate şi excentrice’ a CEO-ului demisionar de la Twitter, Jack Dorsey – Black News

Anticipând această procedură, Ministerul Afacerilor Externe al Turciei a îndemnat joi seara Consiliul Europei să se abţină de la orice “ingerinţă” în problemele sale judiciare.

Kavala este acuzat în special că a susţinut în 2013 manifestaţiile antiguvernamentale cunoscute drept Mişcarea Gezi şi care îl vizau pe Erdogan, pe atunci premier. Ulterior, omul de afaceri a fost acuzat pentru că a încercat să “răstoarne guvernul” în timpul tentativei de puci din iulie 2016.

Într-un al doilea comunicat, Consiliul Europei cere încă o dată Turciei “eliberarea imediată” a lui Selahattin Demirtas, liderul principalului partid prokurd de opoziţie. 

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți

Mai mulți fani ai lui Ajax, arestați în timpul meciului cu Slavia Praga; Motivul pentru care au fost reținuți Ajax Amstedam a remizat în deplasare...

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor

Propunerea neașteptată din partea conducerii din Premier League care a stârnit controverse în rândul cluburilor Oficialii din Premier League vor să introducă interviuri cu jucătorii...

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026

Prețul biletelor pentru Jocurile Olimpice de iarnă 2026 Comitetul de organizare a Jocurilor Olimpice şi Paralimpice de iarnă din 2026, de la Milano şi Cortina...

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani

Consultări politice interministeriale între Republica Moldova și India, după 21 de ani Secretarul de stat al Ministerului Afacerilor Externe al Republicii Moldova, Sergiu Mihov, a...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.