X

Turcia riscă sancţiuni europene drastice în cazul lui Osman Kavala

Consiliul Europei a anunţat vineri că a demarat o procedură în vederea unor eventuale sancţiuni împotriva Turciei, care l-a menţinut în detenţie pe Osman Kavala, cunoscut om de afaceri şi mecena turc, în pofida unei decizii a Curţii Europene a Drepturilor Omului (CEDO) care cerea “eliberarea sa imediată” în decembrie 2019, informează AFP, potrivit agerpres.

Comitetul de miniştri al Consiliului Europei, însărcinat să supravegheze punerea în aplicare a deciziilor CEDO, a adresat o “notificare oficială Turciei în cazul Kavala”, anunţă organizaţia paneuropeană într-un comunicat, prima etapă a unei lungi proceduri ce ar putea duce la sancţiuni.

Citeşte şi: Marea Mediterană, scena unui exerciţiu militar ieşit din comun! 6.000 de militari au fost mobilizaţi – Black News

Aceasta este numai a doua oară când organizaţia cu sediul la Strasbourg recurge la această procedură, după ce a utilizat-o prima dată împotriva Azerbaidjanului, în 2017.

În decembrie 2019, CEDO a decis că plasarea în detenţie a lui Kavala a avut loc “în absenţa unor dovezi incriminatorii suficiente” şi a avut drept scop “să-l reducă la tăcere” şi “să descurajeze alţi apărători ai drepturilor omului”.

Opozantul, figură importantă a societăţii civile, este acuzat din 2013 de regimul preşedintelui Recep Tayyip Erdogan că vrea să destabilizeze Turcia.

În “rezoluţia interimară” adoptată joi, Comitetul de miniştri al Consiliului Europei le cere autorităţilor turce să asigure “eliberarea imediată” a lui Osman Kavala şi “să vegheze la închiderea procedurii penale la adresa lui, în baza concluziilor Curţii Europene”.

Fără un răspuns din partea Ankarei la această notificare, Comitetul de miniştri ar urma să decidă, în timpul reuniunii sale din 2 februarie 2022, sesizarea CEDO în acest dosar.

Îi revine CEDO să constate apoi oficial că Turcia nu l-a eliberat pe Osman Kavala şi prin urmare nu s-a conformat obligaţiei sale de a respecta deciziile Curţii.

În acest caz, Comitetul de miniştri ar putea, în timpul unei reuniuni ulterioare, să impună sancţiuni împotriva Ankarei.

Citeşte şi: În interiorul vieții ‘ciudate şi excentrice’ a CEO-ului demisionar de la Twitter, Jack Dorsey – Black News

Anticipând această procedură, Ministerul Afacerilor Externe al Turciei a îndemnat joi seara Consiliul Europei să se abţină de la orice “ingerinţă” în problemele sale judiciare.

Kavala este acuzat în special că a susţinut în 2013 manifestaţiile antiguvernamentale cunoscute drept Mişcarea Gezi şi care îl vizau pe Erdogan, pe atunci premier. Ulterior, omul de afaceri a fost acuzat pentru că a încercat să “răstoarne guvernul” în timpul tentativei de puci din iulie 2016.

Într-un al doilea comunicat, Consiliul Europei cere încă o dată Turciei “eliberarea imediată” a lui Selahattin Demirtas, liderul principalului partid prokurd de opoziţie. 

Tags: Consiliul EuropeiCurtea Europeană pentru Drepturile Omului (CEDO)Mişcarea GeziOsman KavalaRecep Tayyip ErdogansanctiuniSelahattin DemirtasStrasbourgturcia
Categorii: Diaspora