Turcia s-a ‘abţinut’ la votul vizând suspendarea Rusiei din Consiliul Europei

Publicat:

Turcia s-a “abţinut” vineri la votul vizând suspendarea Rusiei din Consiliul Europei ca răspuns la invazia Ucrainei, a indicat ministrul turc de externe, Mevlut Casuvoglu, citat de AFP, potrivit agerpres

“În cursul votului de la Strasbourg (sediul Consiliului Europei), Turcia a ales să se abţină. Nu dorim să tăiem dialogul” cu Rusia, a justificat Mevlut Casuvoglu într-un interviu acordat postului NTV.


Citește și: Primul ajutor militar recunoscut public de la începutul invaziei rusești sosește în Ucraina

Cu toate acestea, Ankara a considerat în mod repetat “inacceptabilă” invazia rusă a Ucrainei.

Potrivit revistei germane Der Spiegel, Turcia este singurul membru al organizaţiei paneuropene care s-a abţinut, Armenia şi Rusia au votat contra şi restul ţărilor (42), pentru, suspendarea Moscovei.

Azerbaidjanul nu a participat la vot, adaugă săptămânalul fără a preciza sursa.

De la invadarea Ucrainei, este prima sancţiune de acest ordin pronunţată de o organizaţie internaţională din care Rusia este membră.

Turcia, membră a NATO şi cu ieşire la Marea Neagră la fel ca cei doi beligeranţi, face paşi de echilibristică de la începutul ostilităţilor.

Ankara, care şi-a oferit medierea pentru a încerca să evite un conflict între Moscova şi Kiev, încearcă să-şi gestioneze relaţiile cu cele două capitale.

Citește și: Spania şi-a retras ambasadorul în Ucraina

Considerată un aliat al Ucrainei – căreia i-a vândut în special drone militare – este foarte dependentă şi de Rusia, de la care a achiziţionat un sistem de apărare antirachetă, precum şi gaze şi cereale.

Cu toate acestea, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan a considerat marţi operaţiunea rusă din Ucraina “inacceptabilă” şi a criticat vineri “lipsa de determinare” a Uniunii Europene şi NATO în sprijinul lor pentru Ucraina.

“Tot ce fac ei este să ofere sfaturi şi recomandări Ucrainei fără a-i oferi un sprijin real”, a denunţat şeful statului turc, vorbind de “teatru”.

Pe de altă parte, Turcia a refuzat până în prezent să accepte cererea Ucrainei de a închide strâmtoarea Dardanele, deci accesul la Marea Neagră, navelor ruse.

Ankara controlează accesul la Marea Neagră prin Tratatul de la Montreux, semnat în 1936, care garantează libera circulaţie a navelor comerciale pe timp de pace şi îi acordă dreptul de a bloca navele de război în anumite circumstanţe, în special dacă Turcia însăşi este ameninţată.

“Experţii noştri studiază dacă există o stare de război din punct de vedere legal”, a făcut cunoscut vineri Mevlut Casuvoglu.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

Numeroși soldați ruşi se întorc din Ucraina cu tulburări de stres posttraumatic

Numeroși soldați ruşi se întorc din Ucraina cu tulburări de stres posttraumatic Kremlinul este îngrijorat de creșterea numărului de infracțiuni violente comise de soldații care...

Peskov: Moscova este pregătită să poarte negocieri cu Ucraina chiar dacă Zelenski este la putere

Peskov: Moscova este pregătită să poarte negocieri cu Ucraina chiar dacă Zelenski este la putere Purtătorul de cuvânt al Kremlinului, Dmitri Peskov, a transmis joi,...

Kievul afirmă că a destructurat o celulă a FSB care plănuia sabotaje în Ucraina, Polonia și țările baltice

Kievul afirmă că a destructurat o celulă a FSB care plănuia sabotaje în Ucraina, Polonia și țările baltice Serviciul de Securitate al Ucrainei (SBU) a anunţat...

Un grup neonazist rus revendică asasinarea fostei deputate ucrainene Irina Farion

Un grup neonazist rus revendică asasinarea fostei deputate ucrainene Irina Farion Un manifest publicat pe un canal Telegram asociat unui grup neonazist rus şi semnat...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.