X

Turcia şi-a rechemat ambsadoarea în Uganda, care s-a costumat într-un costum inspirat din mitologia greacă la o recepţie

Turcia şi-a rechemat ambasadoarea la Kampala după ce aceasta a fost fotografiată la o recepţie organizată cu prilejul zilei naţionale a Turciei într-un costum inspirat din mitologia greacă, o afacere care provocat indignarea naţionaliştilor, relatează sâmbătă AFP, potrivit Agerpres.

Ambasadoarea Sedef Yavuzalp era gazda recepţiei organizate la ambasada turcă din Kampala pentru a celebra ziua naţională a Turciei, care marchează pe 29 octombrie proclamarea, în 1923, a Republicii Turce, de către Mustafa Kemal Ataturk.

Citește și : Un militar american a fost ucis, iar un altul rănit, în urma unui atac în Afganistan

Contul de Twitter al parlamentului ugandez, a cărei preşedintă Rebecca Kadaga a fost prezentă la recepţie, a publicat fotografii în care dna Yavuzalp purta o rochie care evoca mitologia greacă, iar un oficial turc neidentificat apărea într-o togă, cu o coroană din ramuri de măslin pe cap.

Cotidianul naţionalist Sozcu a publicat sâmbătă fotografiile pe prima pagină, afirmând că Sedef Yavuzalp era costumată în Elena din Troia, eroina legendarei epopei a lui Homer a cărei răpire a declanşat războiul din Troia, iar responsabilul neidentificat în Zeus, cel mai important zeu din panteonul grec.

“Un mare scandal de Ziua Republicii, ambasadoarea era Elena, iar asistentul ei Zeus”, a titrat ziarul.

Ministerul Afacerilor Externe a indicat într-un comunicat că “o anchetă urgentă a fost declanşată după publicarea pe reţelele sociale şi în presă a fotografiilor cu ambasadoarea noastră la recepţie”. “În acest context, ambasadoarea a fost rechemată”, a adăugat ministerul.

Ministrul de externe Mevlut Cavusoglu a anunţat şi el rechemarea ambasadoarei într-o postare pe Twitter.

Citește și : Germania: Cel puţin cinci răniţi în urma unei altercații între două grupuri de migranți

Orice evocare a vechimii prezenţei civilizaţiilor greacă şi română pe teritoriul Turciei provoacă nemulţumirea naţionaliştilor turci, care insistă asupra identităţii turce a statului.

Potrivit Sozcu, Sedef Yavuzalp este o diplomată de carieră în post la Uganda de cinci ani. Potrivit media, ea încearca să promoveze anul 2018 drept “Anul Troiei”, cetatea legendară ale cărei vestigii se află într-un sit arheologic situat în apropiere de oraşul Canakkale, în vestul Turciei.

Tags: Elena din TroiaKampalaMustafa Kemal Atatürkrecepţieturciatwitter
Categorii: Diaspora