Turcia suspendă prospecţiuni maritime pentru petrol şi gaze în Mediterana

Publicat:

Turcia a anunţat marţi suspendarea prospecţiunilor maritime pentru petrol şi gaze în Mediterana în apropierea insulei greceşti Kastellorizo, informează AFP, potrivit agerpres.

Săptămâna trecută, guvernul de la Ankara a anunţat că nava de cercetări seismice Oruc Reis urma să se poziţioneze în apropierea insulei numite în turcă Meis, în apropiere de coasta Turciei. Tensiunile în estul Mării Mediterane au continuat să crească, după ce Grecia a desfăşurat nave militare în Marea Egee.


Citește și : Grecia impune OBLIGATIVITATEA măștii în aproape toate spațiile publice închise

‘Preşedintele nostru a declarat că atâta timp cât negocierile sunt în curs, vom aştepta o vreme pentru a adopta o atitudine constructivă’, a anunţat Ibrahim Kalin, purtător de cuvânt al şefului statului turc, Recep Tayyip Erdogan. ‘Grecia este o ţară vecină importantă pentru noi. (…) Suntem gata să discutăm cu Grecia’, a declarat el televiziunii de ştiri CNN-Turk.

Ministrul grec de externe, Nikos Dendias, a salutat decizia Turciei. ‘Este un pas înainte către o detensionare (…) Să fie clar, diferendele noastre privesc delimitarea platoului continental şi a zonelor maritime exclusive’, a afirmat el în faţa presei, cu ocazia vizitei omoloagei sale spaniole, Arancha Gozalez Lay, care a făcut luni o vizită la Ankara. ‘Grecia este întotdeauna gata de dialog, dar nu sub ameninţare’, a adăugat Dendias.

Descoperirea unor zăcăminte uriaşe de gaze naturale în estul Mediteranei a atras atenţia ţărilor din regiune, cum ar fi Grecia, Ciprul, Turcia şi Israelul. Turcii şi-au intensificat prospecţiunile în largul Ciprului, atrăgând critici din partea altor ţări şi a Uniunii Europene, care consideră că activităţile respective sunt ilegale.

Citește și : Ani grei de închisoare pentru fostul premier malaezian

În încercarea de a-şi susţine revendicările, Turcia a semnat anul trecut un acord maritim cu Libia, prin care îşi extinde teritoriul maritim.

Preşedintele Franţei, Emmanuel Macron, a denunţat săptămâna trecută încălcarea de către Turcia a suveranităţii Greciei şi Ciprului şi a cerut adoptarea de sancţiuni împotriva guvernului de la Ankara.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia

O fetiţă de 3 ani din Moldova a fost găsită pe un şantier din Italia O fetiță de 3 ani din R.Moldova a fost găsită...

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit

Pfizer va testa în studii clinice un medicament oral pentru slăbit Grupul farmaceutic american Pfizer va testa în studii clinice o versiune modificată a unui...

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri?

Studiu: Cum sunt manipulați oamenii ca să nu renunțe la abonamentele pentru aplicații și site-uri? Studiu FTC: Majoritatea aplicațiilor și site-urilor web cu abonament practică...

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk

UE amenință platforma X cu o amendă uriașă. Ce legi încalcă rețeaua socială a lui Elon Musk Platforma X, fostă Twitter, a lui Elon Musk...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.