X

Turcia susţine un armistiţiu în Libia sub auspiciile ONU

Turcia, ţară care joacă un rol important în conflictul din Libia, s-a declarat joi favorabilă unui armistiţiu sub auspiciile Naţiunilor Unite, respingând un apel la armistiţiu lansat de Egipt, informează AFP, potrivit agerpres.

“În opinia noastră, apelul (egiptean) la armistiţiu este mort din faşă. El nu este realist şi nu este sincer”, a declarat şeful diplomaţiei turce Mevlut Cavusoglu (foto) în timpul unui interviu la postul de ştiri NTV.

Citeşte şi: URGIILE fac dezastru în China (VIDEO): Cel puţin 20 de oameni şi-au pierdut viaţa!

În schimb, “am putea avea un armistiţiu constrângător plasat sub auspiciile ONU”, a adăugat el.

Turcia susţine Guvernul de Uniune Libian (GNA) al lui Fayez al-Sarraj, recunoscut de ONU, în faţa forţelor disidente ale mareşalului Khalifa Haftar, care deţine puterea în estul Libiei şi care este susţinut de Egipt, Emiratele Arabe şi Rusia.

După o serie de victorii militare ale GNA, Egiptul a lansat săptămâna trecută o iniţiativă menită să instaureze un armistiţiu începând de luni. Însă GNA nu i-a dat curs.

La rândul lor, SUA au îndemnat miercuri părţile beligerante din Libia să reia rapid dialogul sub egida ONU pentru a instaura un armistiţiu.

Până acum, toate tentativele de a instaura un armistiţiu în Libia au eşuat, ultima datând din ianuarie, lansată cu ocazia unei conferinţe la Berlin.

După ce s-a aflat într-o situaţie proastă în urmă cu numai câteva luni, GNA a înregistrat în ultimele săptămâni victorii răsunătoare în faţa forţelor lui Haftar, în special datorită susţinerii cu drone armate turce şi “consilierilor militari” desfăşuraţi de Ankara.

Citeşte şi: Şeful diplomaţiei germane s-a deplasat în Irael şi Iordania, unde a transmis clar poziţia Berlinului faţă de anexări

Joi, Cavusoglu a îndemnat SUA să joace “un rol mai activ în Libia”, unde mercenari ruşi luptă de partea mareşalului Haftar.

Libia este încă pradă haosului declanşat după prăbuşirea regimului lui Gaddafi, în 2011. Din aprilie 2019 şi până în prezent conflictul a făcut sute de morţi, dintre care numeroşi civili, şi a forţat peste 200.000 de oameni să-şi abandoneze locuinţele.

După mai mult de un an de la o ofensivă fără succes asupra capitalei, fieful GNA, trupele pro-Haftar s-au repliat recent spre bastioanele lor din estul şi sudul ţării.

Tags: armistitiuFayez al-SarrajGuvernul de Uniune Libian (GNA)Khalifa HaftarlibiaMevlut CavusogluONUturcia
Categorii: Știrile zilei