X

Turcia trebuie să-şi reevalueze apartenenţa la NATO (Yalcin Topcu)

Un consilier al preşedintelui turc, Recep Tayyip Erdogan, a apreciat că a sosit momentul ca Turcia să-şi reevalueze apartenenţa la NATO, relatează mai multe publicaţii turce, relatează agerpres .

‘Această organizaţie, care este angajată în tot felul de acţiuni ostile faţă de un membru, nu este o necesitate pentru noi. Prezenţa noastră în această instituţie trebuie examinată urgent de Parlament’, a spus consilierul Yalcin Topcu, conform presei turce.

Comentariile sale, consemnate în timpul unei vizite la Astana (Kazahstan), survin după incidentul din timpul unor aplicaţii NATO simulate pe calculator la un exerciţiu desfăşurat în Norvegia, unde preşedintele Erdogan şi Mustafa Kemal Ataturk (fondatorul Republici Turce) au apărut pe un ‘tablou cu ţinte’.

Citește și : Excluderea transportului rutier din noua directivă europeană privind detaşarea lucrătorilor motiv de manifestații ale camionagiilor din Franța

Erdogan a decis atunci retragerea imediată a celor 40 de soldaţi turci participanţi la exerciţiu, iar secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, şi-a cerut scuze, explicând că incidentul a fost provocat de o eroare umană comisă de ‘un antreprenor detaşat de Norvegia’, care nu era angajat al NATO.

În pofida scuzelor lui Stoltenberg, oficialii turci consideră acest incident ca fiind unul dintre ‘cele mai mari scandaluri’ din istoria Alianţei.

Tags: Mustafa Kemal AtatürkRecep Tayyip ErdoganturciaYalcin Topcu
Categorii: Știrile zilei