Turcia trebuie ‘să scape’ de rachetele rusești, dacă vrea o ‘împăcare’ cu SUA

Publicat:

Turcia trebuie ‘să se debaraseze’ de sistemul de apărare antirachetă S-400 pe care l-a achiziţionat de la Rusia pentru a depăşi impasul în relaţiile cu Statele Unite ale Americii, a declarat joi un înalt responsabil al Departamentului de Stat american, subliniind că astfel de achiziţii reprezintă o ameninţare pentru capacităţile de apărare ale NATO, transmite Reuters, potrivit agerpres.

‘Este loc pentru ca Turcia să revină la masă. Ei (turcii) ştiu că pentru a face acest lucru, trebuie fie să distrugă, fie să returneze sau să scape în alt mod de S-400’, a declarat acelaşi responsabil într-o conferinţă de presă.


Citește și : Netanyahu, pus sub acuzare pentru fapte de corupție

Ankara şi Washingtonul sunt în dezacord asupra achiziţionării de către Turcia a sistemelor de rachete sol-aer ruseşti S-400, despre care Washingtonul susţine că nu sunt compatibile cu apărarea NATO şi reprezintă o ameninţare pentru noul său avion invizibil F-35.

Ca represalii, SUA au suspendat Turcia din programul de producere şi achiziţionare a F-35 şi a avertizat cu privire la instituirea de sancţiuni americane din cauza acestei tranzacţii, sancţiuni pe care nu le-a impus încă.

Citește și : Raportul privind ancheta FBI legată de Rusia va fi publicat la 9 decembrie

Săptămâna trecută, preşedintele turc Recep Tayyip Erdogan şi preşedintele american Donald Trump s-au întâlnit la Casa Albă pentru a aborda divergenţele în creştere, de la S-400 până la politica în Siria. În cadrul acestor discuţii, Trump l-a îndemnat pe Erdogan să renunţe la S-400 şi să achiziţioneze în schimb sisteme americane Patriot.

Dar la revenirea la Ankara, Erdogan a declarat că i-ar fi spus lui Trump că Ankara nu va renunţa la sistemul de rachete rusesc S-400, menţionând în acest context legăturile strânse ale ţării sale în domeniul apărării cu Moscova.

URMĂREȘTE-NE PE:

CITESTE SI

În urma dictatorului

În urma dictatorului Ce se petrece după prăbușirea inevitabilă a unui regim personal. Filmul „Moartea lui Stalin” (2017) începe cu dictatorul prăbușit în stare de inconștiență...

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste (editorial)

Din Rusia pentru Houthi, cu dragoste Sub veghea lui Biden, amenințarea la adresa transporturilor maritime globale a luat amploare. Președintele Biden și-a dedicat discursul de adio...

The New York Times: Cum s-a transformat mințitul în dezinformare

Cum s-a transformat mințitul în dezinformare După momentul în care Donald Trump a contestat validitatea certificatului de naștere al lui Barack Obama, Trump a continuat...

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden (editorial)

Cum s-a degradat libertatea sub veghea lui Biden Succesorul lui va moșteni o lume incomparabil mai primejdioasă Președintele Biden a luat ieri cuvântul la ONU, fiind...

ȘTIRIPESURSE.RO

Loading RSS Feed

ULTIMELE ȘTIRI

Campanii publicitare
    sales banner

Html code here! Replace this with any non empty text and that's it.